Waarom je Jakarta niet mag overslaan

Old Batavia square Java Indonesia

Op internet kon ik maar weinig positieve berichten over Jakarta vinden. De meeste mensen vluchten de hoofdstad uit zodra ze geland zijn. Het zou er druk, luidruchtig en smerig zijn. Bovendien had het weinig te bieden. Niks blijkt minder waar! Oké, het is er misschien wat druk. Het aantal inwoners van de stad loopt tegen de 10 miljoen en dat brengt met name in het verkeer wat obstakels met zich mee. Dus van dat lawaai en die luchtvervuiling is ook niks gelogen. Daarbij komt dat Jakarta bekend staat als voetganger-onvriendelijk. Even een gezellige wandeling door de stad maken zit er helaas niet in. Bovendien liggen de bezienswaardigheden ook nog eens redelijk verspreid. Dus ik snap het. Het is allemaal wat extreem, maar echt: Jakarta is zo’n coole stad! Je moet alleen weten waar je moet zijn en hoe je er moet komen.

First things first
Download nog voor vertrek de app van GoJek en Grab. Dit is zoiets als Uber en werkt in principe hetzelfde. De kosten liggen aanzienlijk lager dan wanneer je een gewone taxi neemt. Daarnaast hoef je ook niet te onderhandelen over de prijs. Je moet alleen wel verbonden zijn met internet om de app te kunnen gebruiken. Hiervoor koop je een lokale simkaart met 4G. Dit kan al op het vliegveld, maar ik raad aan in de stad een winkelcentrum op te zoeken. Scheelt in de kosten. Bovendien kun je op het vliegveld gebruik maken van het wifi netwerk. Een simkaart van Telekomsel geeft je bereik in het hele land, ook op de kleinere eilanden. Schijnt rond de 100k (omgerekend €6) te kosten voor 12GB. Voor 30 dagen is dat meer dan voldoende. Ik kocht een simkaart bij een goedkopere provider voor 65k. Ik had hiermee alleen geen bereik op Flores, maar verder werkte het prima! Zelf heb ik zowel de GoJek-app als die van Grab gebruikt. Ik geef echter de voorkeur aan GoJek, omdat deze app de totale kosten weergeeft. Bij Grab komt er, afhankelijk van tolwegen en parkeerkosten, nog weleens een klein bedrag bij. Bovendien is GoJek meer dan een app voor (scooter)taxi’s. Je kunt er eten mee bestellen, boodschappen mee laten bezorgen, pakketjes mee laten vervoeren of een massage aan huis laten komen. Wat een uitvinding! The boys in green, zoals ze ook wel genoemd worden, zijn vanaf nu je beste vrienden. De perfecte manier om de stad te verkennen en kennis te maken met het chaotische verkeer.

Go-jek selfie boys in green Java Indonesia

Museum Macan
Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst opende haar deuren in 2017. Toen ik Jakarta bezocht, had het museum een expositie van Yayoi Kusama. De eerste in Indonesië met 130 werken die zo’n 70 jaar van haar artistieke en bevlogen leven lieten zien. Super tof! Het museum heeft meer toffe exposities die je kunt bewonderen. Een ticket kost inmiddels 100k, maar als student krijg je 10% korting. De entreeprijs schijnt gestegen te zijn in verband met het bezoekersaantal. Men leek meer geïnteresseerd in het maken van selfies dan in de kunstwerken zelf (kids these days). Een camera is dan ook niet toegestaan, maar er is niemand die je tegen houdt foto’s te maken met je telefoon. Er zijn kluisjes aanwezig. Zeker als je into hedendaagse kunst bent, is Museum Macan een bezoekje waard. Check hun website voor actuele tentoonstellingen.

Yayoi Kusama exhibition museum Macan Jakarta

Kota Tua
Het oude gedeelte van de stad werd in de tijd van Nederlands-Indië ook wel Batavia genoemd. Veel van de gebouwen in deze wijk nemen je mee terug naar de koloniale tijd van lang geleden. Taman Fatahillah vormde toen het bestuurlijke centrum van de stad. Tegenwoordig kun je op dit plein een felgekleurde fiets met bijpassend hoedje huren en op geheel elegante wijze rond racen. Het oude stadhuis is inmiddels een museum, maar het voormalige postkantoor is nog altijd in gebruik als kantor pos. Om het plein vind je veel restaurants en cafés in historische sferen. Vergeet niet langs de gracht naar Jembatan Kota Intan te wandelen. Deze brug zal je misschien bekend voorkomen. Even is het net alsof je in Amsterdam bent. Wanneer je iets verder door loopt, kom je bij de oude haven van Jakarta. Hier schijn je nog de oude VOC pakhuizen te kunnen bekijken.

Monas
Op Medan Merdeka staat het Nationaal Monument wat symbool staat voor de onafhankelijkheid van Indonesië. Het werd gebouwd in opdracht van de toenmalige president Soekarno, maar werd pas in 1975 (na zijn dood) afgerond. Monas, zoals het monument tegenwoordig genoemd wordt, steekt 132 meter boven de stad uit. De bronzen vlam op de top is bedekt met aardig wat kilo’s goud en geeft de geest van de Indonesische bevolking weer. Naast dat je het monument kunt bezoeken voor een korte samenvatting van een lange geschiedenis en een uitzicht over de stad vanaf de top, is het enorme park eromheen ook een wandeling waard. Op een zonnige doordeweekse ochtend is dit the place to be om even te ontsnappen aan alle hectiek. Heerlijk rustig. Ja, geloof het of niet: het is echt mogelijk!

Istiqlal en Gereja 
Indonesië kent de grootste populatie moslims ter de wereld. Als je het mij vraagt, is een bezoek aan een moskee dus een absolute must wanneer je door het land reist. Laat in Jakarta nou de grootste moskee van Zuidoost-Azië staan. Wat Istiqlal bovendien bijzonder maakt, is dat het ontworpen is door een christen. Ondanks dat bijna 90% van de bevolking geregistreerd staat als moslim, wordt het christendom, hindoeïsme en boeddhisme door een enkeling als geloof aangenomen. Pal tegenover de moskee vind je dan ook kathedraal Gereja. Deze is vanuit de moskee trouwens ook te zien. Dat is toch mooi? Als bezoeker ben je bij beiden van harte welkom. Mijn ervaring is, dat men het waardeert wanneer je als toerist interesse toont. Kleed je uiteraard wel gepast, maar dat spreekt voor zich.

picture Masjid Istiqlal Jakarta Java

Where to eat?
Where not to eat? De Indonesische keuken is om je vingers bij af te likken en alhoewel je ook weleens de plank volledig mis kan slaan, heb je bij een warung of gewoon bij een kraampje op straat de beste kans van slagen. Jakarta ain’t no different. Toch verlang ik op de vroege morgen naar iets anders dan nasi goreng. Ook niet zo van een stevig ontbijt? No worries, bij Maple and Oak kun je bijvoorbeeld een heerlijke smoothie bowl krijgen. Watt Coffee is ook een echte aanrader. Naast een lekker bakkie pleur, zou ik ook zeker de avocado chicken sandwich proberen. Wel zin in lokale gerechten, maar durf je de streetfood niet aan? Ik heb in Kota Tua bij Historia Food & Bar best lekker gegeten. Kopi Kuta Tua zag er trouwens ook best leuk uit. Voor burgers en cocktails moet je bij Three Buns zijn. Is de avond nog jong? Lucy In The Sky schijnt helemaal hip and happening te zijn. Op zoek naar een rooftopbar? Probeer dan Skye Bar eens. Plenty of choice dus. Ik zei toch dat Jakarta cool was!

picture Watt Coffee Jakarta restaurant Java hotspot

Where to stay?
Alhoewel het centrum het meest voor de hand liggend lijkt, raad ik aan om in een wijkje buiten het centrum te verblijven. Daarnaast zou ik niet voor een hotel of hostel kiezen, maar juist voor een homestay gaan. Veel persoonlijker. Op Airbnb vind je super leuke accommodaties. Ik verbleef 3 nachten in een rustige wijk in het zuiden van de stad, vlakbij het hippe Kemang. Ik werd met open armen ontvangen in een ‘hidden oase‘. Over smaak valt niet te twisten, maar Noran heeft een scherp oog voor stijl. Naast het interieur, geven haar kindjes (read: dogs & cats) en haar gastvrijheid je een huiselijke sfeer. Ik voelde mij er direct thuis. Iets wat ik, als alleen reizende vrouw, best belangrijk vind. Noran heeft bovendien haar hart en ziel in dit optrekje gelegd. Dit zie en voel je overduidelijk terug. Wanneer je het verhaal achter een plaats en de mensen die er wonen hoort, maakt dat je bezoek extra bijzonder. Reizen inspireert!

Wat Jakarta authentiek maakt, is dat het niet gebouwd is voor het toerisme. Juist dit geeft je een kijkje in het echte dagelijkse leven van Indonesië. En dat bruist! Misschien ben ik zo enthousiast over de stad, omdat mijn oma er geboren is. Het maakte mij nieuwsgierig. Maar ook als je geen link met de stad hebt, valt er naar mijn mening genoeg te zien, doen en beleven.

– X –

Geef een antwoord