Roadtrip langs de 50 tinten groen van Ierland

Cliffs of Moher sunny day Ireland Europe

Voor het weer hoef je niet te gaan en voor de culinaire hoogstandjes zou ik al helemaal thuis blijven. Of ik Ierland dan compleet zou afraden? Nee hoor! Integendeel zelfs. Het land is ongelooflijk mooi en de mensen zijn er onwijs aardig. Misschien wel het meest gastvrije en gezelligste volk van Europa. En ja, whiskey en bier hebben er ook iets mee te maken. Bezoek een lokale pub, test je rijvaardigheid ‘on the wrong side of the road’ en ontdek het groene landschap van Ierland.

Tralee is hip and happening – said no one ever
Toch ben ik er inmiddels al 7 keer geweest. Niet vanwege het bruisende centrum of het culturele erfgoed, maar omdat ik er familie heb wonen en ik moet zeggen: het heb wel wat! Een winkelcentrum, een bioscoop, een kikkerbadje, Penneys en een handje vol typische Ierse pubs om precies te zijn. Wat jij er te zoeken hebt? Twee van de mooiste autoroutes liggen op slechts een klein halfuurtje rijden, wat het een perfecte uitvalsbasis maakt om County Kerry te verkennen. Pluspuntje: het is minder toeristisch dan het nabijgelegen Killarney en Dingle.

Ring of Kerry
Misschien wel de populairste autoroute van het land en dat is niet zo gek. De Ring of Kerry is met recht een ruwe diamant. De lus is zo’n 179 kilometer lang en neemt je mee langs de mooiste landschappen van Ierland. Trek er daarom minimaal een paar dagen voor uit! Wij reden tweemaal een deel van de route en bezochten daarbij Ladies View, Killarney NP, Moll’s Gap en Gap of Dunloe. Vooral die laatste is een leuke pittoreske route wanneer jij niet degene bent die achter het stuur zit. Hoe vaak je de Ring of Kerry ook doet, het blijft mooi!

Slea Head Drive
Die andere mooie autoroute maakt deel uit van de Wild Atlantic Way en vind je op het schiereiland Dingle. Doordat de route langs de Atlantische kustlijn loopt, heb je fantastisch uitzicht over de oceaan. Het gelijknamige vissersdorpje is ook zeker een bezoekje waard. Erg kleurrijk en sfeervol. Wil je een lokale traditie meepikken? Op tweede kerstdag wordt in Dingle Wren’s day gevierd, waarbij de locals verkleed de straat op gaan en in een soort muzikale optocht van bar naar bar hoppen. Ierse gezelligheid gegarandeerd! Rijd bij mooi weer (gebeurt zelden) over de Conor Pass. Dit is de hoogste bergpas van het land en geloof het of niet: ook onwijs mooi!

Conor Pass view roadtrip Dingle Ireland

Cliffs of Moher
Langs de Wild Atlantic Way tussen de plaatsjes Galway en Limerick vind je de beroemde Cliffs of Moher. By far de populairste bezienswaardigheid van het land. De Cliffs of Moher nemen 14 kilometer van de westkust van Ierland in beslag en steken op het hoogste punt 214 meter boven de Atlantische Oceaan uit. Niet zo gek dat daar per jaar zo’n miljoen bezoekers op afkomen. Kijk wel uit bij het maken van dat ene perfecte instagram kiekje, want een ongelukje zit in een klein hoekje. Naast dat het bekend staat om één van de mooiste toeristische bestemmingen ter wereld, staat het ook bekend als één van de meest dodelijkste. Just so you know.

Famous Cliffs of Moher Ireland Europe

Connemara NP
Zomers vind je er misschien een handje vol anderen avonturiers, ’s winters komt er geen kip. Het enige gezelschap dat wij tegen kwamen was een verdwaalde schaap of twee langs de rand van de weg. Het deed een beetje denken aan de set van één of andere horrorfilm waarbij niemand overleeft. Wij besloten een nachtje in een airbnb langs het strand te verblijven. Leek ons een leuk idee. Leuk bleek met winterse temperaturen toch anders, maar hey: wat een fantastisch landschap!

– X –

Geef een antwoord