Het plattelandsleven van Viñales

Viñales village classic car

Al kan ik mij niet voorstellen dat je ooit genoeg kan krijgen van Havana, moet ik toegeven dat Cuba meer is dan alleen haar bruisende hoofdstad. Waarschijnlijk denk je nu aan een wit strand met helderblauw zeewater waar je de gehele dag coco loco’s in de zon kunt drinken. Ook dat is Cuba. Toch houdt het daar niet op. Je zou het misschien niet direct denken, maar Cuba heeft een verbluffend landschap. Laat dat nou DE reden zijn om in een colectivo richting het westen te stappen. Hola Viñales! 

Colectivo?
Als soloreiziger ben je al snel aangewezen op de Viazul bus of een taxi colectivo. Omdat het toerisme op Cuba de afgelopen jaren sterk is gegroeid, moet je een ticket voor de bus tegenwoordig ver van te voren reserveren. Al is de bus, vanwege airco en comfi seats, misschien wel de meest comfortabele optie van de twee, raad ik toch aan om voor de zogeheten colectivo te gaan. Deze gedeelde taxi regel je namelijk gemakkelijk ter plaatsen. Geef een dag van te voren bij je casa of een willekeurige taxichauffeur op straat aan waar je heen wilt en zij regelen de rest. Je bent slechts een paar CUC meer kwijt dan je voor de bus zou zijn, maar dan word je wel bij je casa opgehaald en voor de deur van je volgende casa afgezet. Doet de bus niet. Lijkt mij iets om rekening mee te houden. Bovendien is de colectivo een veel leukere ervaring! Tip: check de prijzen op Viazul en tel daar tot ongeveer 5 CUC bij op. Meer zou een colectivo niet moeten kosten.

Cuban colectivo travel transport

Viñales?
Paard en wagens, ossen die het boerenland bewerken en gekleurde huisjes waar men op de veranda in een schommelstoel van een dikke sigaar geniet. Viñales is een klein dorpje in de provincie Pinar del Río ten westen van Havana. De omgeving staat vooral bekend vanwege de tabaksplantages, maar de kalkstenen rotsen die boven de vallei uitsteken, doen het hem. Beeldschoon. Geen wonder dat het op het lijstje van UNESCO staat en daarmee waarschijnlijk ook op dat van jou.

Paardrijden door de vallei
Je bent niet in Viñales geweest als je niet op een paard bent gestapt en door de vallei langs tabaksvelden hebt gegaloppeerd. Oké, iedereen doet het, maar serieus het is een absolute must. Ik heb echt een onwijs leuke ochtend gehad. No worries als je nooit op een paard hebt gezeten. Het was voor mij ook de eerste keer en ik leef nog. Ondanks de hordes andere bezoekers kom je slechts een enkele keer een groep mensen tegen. Een ritje kun je ter plaatsen regelen via je casa. Wij waren met een groep van vijf. Super chill! Onze gids Juan José haalde ons om 8 uur ’s ochtends op bij het dorpsplein. Vanaf hier loop je in een paar minuten naar de rand van het dorp, waar je nieuwe beste vriend op je staat te wachten. Juan José is trouwens echt een super lieve en vriendelijke man, die graag vertelt over de omgeving. Onderweg stop je bij een tabaksplantage waar je wat leert over de Cubaanse sigaren. Natuurlijk kun je er zelf ook eentje proberen. Doen, doen, doen!

Huur een fiets
Om de rest van de omgeving te verkennen, raad ik aan een fiets te huren. Ik heb dat een hele dag gedaan, maar een halve dag had ook prima geweest. Reken op ongeveer 1 CUC per uur. Fiets dan richting Mural de la Prehistoria. Alhoewel deze muurschildering niet heel bijzonder is, is de fietstocht er naartoe dat wel. Bespaar jezelf de moeite om de entree tot het park te betalen. Vanaf een afstandje is het prima te zien. Rijd ook zeker langs Cueva La Vaca. Deze grot vind je vlakbij Finca Raúl Reyes aan de voet van één van die enorme rotsen. Laat je fiets bij deze boerderij achter en volg de weg verder te voet. Je schijnt door de grot heen te kunnen wandelen. Heb ik niet gedaan. Leek mij in mijn eentje niet zo’n verstandig idee. At the end of the day ben ik ook gewoon een kleine schijtluis. Don’t blame me! Ben jij ook een held op witte sokken, wandel dan terug naar Finca Raúl Reyes en bestel een verse sap (met of zonder rum) om de dorst te lessen. You deserved it!

Heb je nog wat tijd over dan kun je tegen een kleine betaling gebruik maken van het zwembad bij hotel La Ermita of hotel Los Jazmines. Het uitzicht bij hotel Los Jazmines is net even iets beter. Echter kom je hier in het hoogseizoen niet voor je rust. Beetje de Caribische versie van Starbeach Chersonissos. Wat een verschrikking! Je moet er van houden. Maar hey, je kunt wel even afkoelen en mensen kijken. Misschien is een goed boek lezen in een schommelstoel bij je casa wel beter voor je rust. Reality-check: ik ben geen 16 meer.

view from hotel Los Jazmines Viñales Cuba

Cayo Levisa 
Voor een dagje strand moet je vanaf Viñales helaas een stukje rijden, maar dit is zeker de moeite waard. Je hebt dan twee opties: Cayo Levisa of Cayo Jutias. Beide zijn eigenlijk even prachtig en vervoer is makkelijk te regelen via Infotur. Bij Cayo Jutias kom je trouwens ook op eigen houtje. Toch koos ik voor Cayo Levisa, een klein eilandje net voor de noordwestkust van Cuba. Helaas besloot het weer om te slaan op het moment ik voet op het eiland zette (that’s just my luck). Zelfs met een grijze lucht is Cayo Levisa een plaatje. Tussen de stormachtige buien door heeft de zon gelukkig ook nog even geschenen. Wat Cayo Jutias misschien net iets unieker maakt, is dat de lokale bevolking hier ook graag komt. Wat je ook besluit, het blijft een traktatie voor het oog.

– X –

Geef een antwoord