Cuba: where to stay?

Cuban home stay casa particular Centro Habana

‘Mi casa es su casa’ heeft op Cuba pas echt betekenis. Lang leve de casa particulares. Een soort Cubaanse versie van de bed & breakfast. Letterlijk vertaald: private homes. That’s right! Overnachten bij de Cubanen thuis is een absolute must voor een bezoek aan het eiland. Bovendien doet de service bij de meeste casa’s zeker niet onder voor dat wat je gewend bent. Zo heb je voor gemiddeld 25-35 CUC een privékamer met eigen badkamer en kun je bijna altijd voor een prikkie ontbijten. Als je geluk hebt, kun je ’s avonds ook nog mee eten (mits je dit van te voren laat weten natuurlijk). Op deze manier proef je tegelijk een beetje van de Cubaanse cultuur. Bovendien staat de gastvrijheid van de lokale bevolking garant voor een onvergetelijke ervaring. Geloof me: daar kan geen hotel tegen op! Ik verbleef in totaal bij vijf verschillende casa particulares en deel mijn ervaringen graag met jullie.

Casa Madelyn, Havana
By far mijn favoriete keuze. Vooral vanwege het interieur en de perfecte locatie. Het kleurrijke oude pand bevindt zich aan de rand van Centro Havana op steenworp afstand van het oude gedeelte van de stad. De kamers zijn super leuk ingericht en van alle gemakken voorzien. Vanaf het gemeenschappelijke balkon heb je een prachtig uitzicht op El Capitolio en het dagelijkse leven van Havana. Alhoewel Madelyn’s familie zelf ergens anders woont, word je warm ontvangen en staan zij iedere dag met liefde voor je klaar. Je voelt je er direct thuis.

cute interior design room casa Madelyn Havana

Casa La Habana, Havana
Deze casa bevindt zich op de bovenste verdieping van een appartementencomplex midden in het centrum van Havana. Je kamer is simpel ingericht, maar comfortabel en schoon. Het uitzicht daarentegen is echt fantastico! Alleen al vanwege het sfeervolle dakterras wil je er nooit meer weg. Serieus jaloersmakend. Daarnaast zijn Elizabeth en haar familie super relaxte mensen, waardoor je je meteen op je gemak voelt. Voel je dan ook zeker niet bezwaarlijk. Ze helpen je graag wegwijs te maken in hun stad of je verdere reis door Cuba.

rooftop view casa particulares Havana Cuba

Casa Naca y Geo, Viñales
Naca y Geo wonen in een rustige straat op een paar minuten lopen van het centrum van Viñales. De fel gekleurde huizen met veranda voorzien van schommelstoelen zorgen voor authentieke sferen. Er heerst een typische ons-kent-ons-cultuur. De familie verzorgt graag uitstapjes om de omgeving te verkennen. Zo heb ik een ochtend paardgereden langs de tabaksvelden en ben ik er een dag met de fiets op uitgegaan. De vader des huize maakt trouwens overheerlijke pollo klaar. Just saying!

Casa particulares Viñales Cuba

Hostal Asia, Cienfuegos
Hostal Asia is een heel lief schattig hoekhuis in het centrum van Cienfuegos op loopafstand van Parque José Marti. Je privékamer bevindt zich op de eerste verdieping. Nancy en haar familie zijn net zo lief en schattig als het huis. Je wordt dan ook met open armen ontvangen.  Alhoewel ik er maar twee nachten verbleef, voelde ik mij een deel van de familie. Nancy spreekt zelfs een paar woorden Engels, wat het voeren van een gesprek net iets makkelijker maakt. Mooie bijkomstigheid: de buurman is bakker aan huis.

Hostal Gattorno, Trinidad
Dit prachtige koloniale huis is authentiek en sfeervol ingericht en heeft twee verdiepingen. De begane grond is in gebruik door de familie Gattorno. Mariela en Enrique zijn hele vriendelijke mensen, die je graag helpen om je verblijf in Trinidad zo comfortabel mogelijk te maken. Hun zoon spreekt trouwens redelijk goed Engels. Op de eerste verdieping bevinden zich twee ruime kamers, een patio met keuken en een living voor gasten. Het dak heeft een groot terras met waanzinnig uitzicht over de stad.

Cubanen zijn echt hele warme, open en gastvrij mensen. Door in casa particulares te verblijven, maak je dat van dichtbij mee. No worries, je hebt nog steeds voldoende privacy om je terug te trekken wanneer je daar behoefte aan hebt. Dus ben je van plan om binnenkort naar Cuba te reizen? Verblijf dan bij de Cubanen thuis. Betere accommodatie bestaat er niet!

– X –

2 Replies to “Cuba: where to stay?”

 1. Ach. wat zou ik dit zelf willen ervaren. zoals je dat beschreef.
  Lijkt me heerlijk om op zo’n persoonlijke en hartelijke manier te worden verwelkomd.
  Niet het idee dat ze het alleen maar fijn vinden dat je er bent omdat ze dan geld verdienen maar ook omdat ze het leuk vinden om je te verwennen. gewoon door hun aard. (Denk ik dan. Zoals je het vertelt).
  Als ik jonger was; ik zou gaan naar……. Cuba.
  Heel boeiend verteld, Simone.

  1. Lief dat je altijd een leuk berichtje achter laat oma:)
   Bij de lokale bevolking verblijven is echt zo’n bijzondere ervaring! Natuurlijk verdienen zij daar ook aan maar daar is helemaal niks mis mee. De gastvrijheid was zeer zeker oprecht. Zou het zo weer doen! -X-

Geef een antwoord