Sicilië: van vurige vulkaan tot filmset

Teatro Greco Taormina Sicily view

Bij Sicilië moet je denken aan idyllische dorpjes, prachtige landschappen en vooral heel erg lekker eten. Het eiland is zeker niet vreemd van de Italiaanse romantiek, maar is toch net even wat ruiger. Het heeft iets mysterieus. Of dat nou ligt aan de eeuwenoude geschiedenis, die vurigheid van de Etna of de beruchte maffiosi. Joost mag het weten! Sicilië is hot. Ook wanneer de zon niet schijnt.

Net zoals die ene week drie jaar geleden. Bij aankomst op het vliegveld van Catania vingen wij de geruchten over de weersvoorspellingen al op. Het was weken lang goed weer geweest, maar het zag er de komende dagen niet al te best uit. Oh well, change of plans. In plaats van in de bikini bij het zwembad te liggen, gaan we er gewoon op uit. Huurautootje zat bij de reis inbegrepen. We waren het vliegveld nog niet af of de verkeersstress was al begonnen. Na zes rondjes gereden te hebben de auto toch maar ergens langs de kant gezet, koffers open gemaakt en de tomtom (ouderwets) te voorschijn gehaald. Eindelijk op de goede weg richting het hotel. De vakantie kon beginnen, dachten we. Half dommelend zag ik ergens in de verte roodachtig licht gloeien. Zou het? Nee, dat kan de Etna toch niet zijn?! Nou, echt wel! Vanaf de snelweg zagen we gloeiende lava langs de berg naar beneden glijden. De stress was wedergekeerd. De enige lava die ik ooit gezien had, was die in de film Volcano. Niemand leek zich echter om het fenomeen te bekommeren. Eenmaal aangekomen bij ons hotel, in een afgelegen dorpje, werden we gerust gesteld. ‘Doet ze wel vaker’, werd er gezegd. Die eerste ontmoeting met het eiland was voor ons nuchtere Hollanders misschien iets te extreem. Na een nachtje te hebben geslapen, besloten we er maar op uit te gaan. De straten zagen zwart van het as en bewoners veegden hun stoep alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Wauw! Sicilië, je had ons overdonderd.

Erupting vulcano Etna Sicily

Catania is een ideale uitvalsbasis om de ooskust van het eiland te verkennen. Natuurlijk valt er in de stad zelf ook genoeg te zien en te doen. Eveneens als in het toeristische Taormina, waar je het beroemde Teatro Greco (hoofdfoto) vindt. Mijn advies is om je niet hiertoe te beperken. Lees mijn top 3 als het om het oostelijke gedeelte van Sicilië gaat.

City Catania Sicily

Bezoek de top van de Etna ! Het is de grootste en meest actieve vulkaan van Europa. Wij hebben het geweten. Het maakt je tripje niet alleen bijzonder, maar ook net even extra avontuurlijk. Wandel naar één van de kraters en geniet van het fantastische uitzicht. Vergeet je trui niet! Het kan er koud en winderig zijn. De Etna is makkelijk op eigen houtje te bereiken met de auto. Op deze manier kun je stoppen waar en wanneer je wilt. De weg er naartoe is namelijk even mooi. Tip: stop ergens onderweg bij een restaurant langs de weg. Het valt misschien stil als je er als toerist zijnde binnenstapt, maar serieus: je hebt nog nooit zo lekker gegeten!

Het kan er in het hoogseizoen erg druk zijn, maar de Alcantara kloof is een goed alternatief voor een dagje strand. Het kost wat meer om er te komen, maar dan heb je ook wat. Door de kloof, ooit ontstaat door een eruptie van de Etna, loopt de Alcantara rivier. De rivier is zo’n 52 kilometer lang en mondt uit in de badplaats Giardini Naxos (ook leuk trouwens). Loop een stukje langs (of door) de kloof om het gestolde vulkanisch gesteente te bekijken. De natuur blijft een bijzonder verschijnsel! Het water schijnt overigens wel heel koud te zijn, maar in de zomermaanden kan je op Sicilië wel wat verkoeling gebruiken.

Doe een self guided Godfather tour! Ook als je de films niet gezien hebt of geen fan bent, is dit een leuke roadtrip langs authentieke dorpjes. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. In Savoca vind je nog altijd de bar van de vader van. Ik heb het natuurlijk over Bar Vitelli. Doe er net als Michael gezellig een drankje. Misschien loop je ook wel de liefde van je leven tegen het lijf. Leuk weetje: het vliegengordijn, is nog dezelfde als in de film. Maak voordat je Savoca verlaat nog even een wandeling naar het kerkje Chiesa di San Nicolò. Hier trouwde Michael met zijn eerste vrouw Apollonia. Mijn favoriete dorpje is echter Forza D’Agro. Hier is ook een kerk vanuit een filmscène te herkennen, maar dat is niet wat het plaatsje voor mij zo geliefd maakt. Vele steile smalle straatjes brengen je naar de top van de berg, waar je een prachtig uitzicht hebt. Dit (en dat verdomde lekkere eten) is waarom ik zo van Italië houd. Arriverderci!

Cactus European tropical Island Sicily

One Reply to “Sicilië: van vurige vulkaan tot filmset”

  1. weer mooi hoor

Geef een antwoord