Waarom je Australië gewoon een keer gezien moet hebben

walk Australian Outback

‘Australië trekt me niet zo’, hoor ik mensen weleens zeggen. Zelf heb ik het ook weleens gezegd. Waarom ging ik dan toch? In 2013 besloot ik voor het eerst alleen op reis te gaan. Al snel werd duidelijk, dat Australië voor beginnende vrouwelijke soloreizigers de makkelijkste optie is. Bovendien heb ik er familie wonen, wat ook een reden is om een land te bezoeken. Voeg daar aan toe dat onze zomers gelijk zijn aan hun winters en de keuze is snel gemaakt. Australië is een land van contrasten en dat is precies wat het zo bijzonder maakt. Als Australië nog niet op je bucketlist stond dan vind je hier een aantal redenen om dat te veranderen.

Roadtrip through WA outback experience

Dat oh zo charmante accent
TO DIE FOR! Aussies staan niet voor niets bekend als vriendelijk. De hele dag hoor je: ‘G(ood)day, how ya going?’ Want, zo groet men elkaar. Niet alleen als men elkaar kent, maar gewoon random. Mannen zijn elkaars ‘mate’ en vrouwen worden vanzelfsprekend ‘love’ genoemd. Alles is ‘sweet’ of ‘nice’ (klinkt als noise). Druk maken Aussies zich weinig. Twee woorden die je zeker moet onthouden, zijn: no en worries. ‘No worries!’ Dit is namelijk de respons op letterlijk alles. ‘Heaps’ betekent veel, flipflops zijn vanaf nu ’thongs’ en ‘swag’ zegt hier niks over je stijl, maar meer over hoe avontuurlijk je bent. Niet omdat ze lui zijn, maar meer vanwege het gemak, worden veel woorden verkort. ‘Barbie’ verwijst naar barbecue, ‘spag bol’ is de afkorting van spaghetti bolognese en met ‘freshies/salties’ worden  zoet- of zoutwaterkrokodillen bedoeld. Het is aanstekelijk. Je neemt het over. Al is het soms, zeker wanneer men een paar biertjes achterover heeft, moeilijk te volgen. Welcome to Australia!

The Outback
Als je het mij vraagt, is een reis naar Australië niet compleet zonder minimaal één nacht in de outback te bivakkeren. Zegt deze prinses, die met een zaklamp in de mond haar nagels probeert te lakken in plaats van naar een vuurtje loopt te staren. Toch blijft het een geweldige ervaring! Niet in de pisregen ergens in Frankrijk (no thanks), maar letterlijk in the middle of fucking nowhere starend naar de Milky Way. Dat je op je slippertjes in het donker naar het toilet moet wandelen, neem je dan voor lief. Dus.. Gewoon doen! Zo ervaar je die enorme ruimte en uitgestrekte landschappen het best. Dat is tenslotte ook Australië en Australië op haar mooist! Reis af naar het hart van het land, beter bekend als het Red Center, of kies voor het ruige landschap in het wilde westen en maak een roadtrip door The Kimberleys.

Sunrise Uluru Outback Australia

West Australië
Het is moeilijk om één stukje Australië als favoriet te benoemen, maar als het echt zou moeten dan kies ik voor het westen. Waarom? Het is gewoon zo anders. WA neemt één derde van het land in beslag, maar telt slechts 2,5 miljoen inwoners. Hallo ruimte! Je vindt er verder parel witte stranden, de meest unieke landschappen, ruige outbacks en de zonnigste hoofdstad van het land. Het is ontzettend divers en vanwege het populaire oosten minder toeristisch. Don’t follow the crowd, maar zoek juist het avontuur op. A comfort zone is a beautiful place but nothing ever grows there!

Sunset Exmouth WA

Great Barrier Reef
Het grootste koraalrif ter wereld ligt vlak voor de oostkust van Australië. Alleen al daarom is Tropical North Queensland een bezoekje waard. Waan je in de wonderbaarlijke wereld onder het zeeoppervlak. Een compleet andere wereld die, door klimaatverandering en vervuiling, echter langzaam dreigt te verdwijnen. Moet je het rif dan wel willen bezoeken? Ja! Houd je daarbij wel aan de strikte regels die hiervoor gelden, maar ga nu het nog kan. Je gaat anders naar het leven kijken. Misschien word je nog een Greenpeace activist. Nature doesn’t need people. People need nature!

coral great barrier reef Cairns Australia

Australië is een waar natuurwonder
Het land heeft meer dan 500 nationale parken, waarvan je er 19 met recht terug zal vinden op de Werelderfgoedlijst. Het is dan ook niet gek dat er veel waarde wordt gehecht aan natuurbehoud. Gelukkig maar! Of het nou gaat om fascinerende rotsformaties, regenwoud, woestijnlandschap, moerasmeren of tropische eilanden. Australia has it all! Ze mogen de lijst van  7 nieuwe wereldwonderen dan misschien wel niet gehaald hebben, ze zijn bijzonder genoeg om er 24 uur voor in een vliegtuigje te zitten. Ik heb er maar liefst 28 bezocht. Toch heeft Karijini in West-Australië om verschillende redenen de meeste indruk op mij gemaakt. Kakadu, te vinden in het tropische noorden, is ook een absolute must.

getting my Jane on Karijini NP Australia

Stranden waar je u tegen zegt
Met zo’n 50.000 kilometer aan kustlijn heeft Australië aardig wat stranden om je handdoekje op uit te leggen. Met zoveel ruimte hoeft je in ieder geval niet te vechten voor een plekje. Het witte zand en heldere water zorgen voor een adembenemend plaatje. In het westen deel je Turqouise Bay nauwelijks met iemand anders. Wat vervelend! Op Shark Bay vind je een strand van schelpen en in het oosten vind je, naast de meest bekende stranden, het grootste zandeiland ter wereld Fraser Island. Het kersje op de taart is Whitehaven BeachHeaven is a place on earth!

Scoor een selfie met een kangoeroe of koala
Wie wil dat nou niet? In sommige delen van Australië kun je zelfs met deze schattige beesten kroelen. Hoe leuk! Dit zijn niet de enige bijzondere dieren die het land rijk is. Wat dacht je van de thorny devil, quokka, wombat en emu?  Had ik al gezegd, dat je tijdens een boottochtje ongetwijfeld walvissen en dolfijnen zult spotten? Echter rekent Australië ook minder schattige beesten tot haar inwoners. Spinnen 6x zo groot dan je gewend bent en de meest giftigste slangen ter wereld. De zee zit vol met haaien en krokodillen verstoppen zich graag in rivieren. Nee echt, Australië is hartstikke leuk!

Sydney, Melbourne of allebei?
Sydney wordt met zijn haven en het Opera House toch wel een beetje gezien als het boegbeeld van Australië. Het heeft alles wat je verwacht van een Metropool. Want, dat is het en dat straalt het uit. Toch zit de stad ook vol verrassingen en diversiteit. Melbourne oogt knusser, intiemer, minder groots, maar is daarmee zeker niet minder levendig. In tegendeel zelfs. De stad heeft misschien geen grote trekpleisters, het ademt cultuur. Bij een bezoek aan Sydney krijg je het beroemde Bondi en de prachtige Blue Mountains cadeau. Vanuit Melbourne zit je zo op de legendarische Great Ocean Road. Moeilijk! Sydney is de eyecatcher, Melbourne toont karakter. Vind ik dan. Denk ik…

beautiful Twelve Apostles Victoria Australia

Last but not least..
Je vindt er de oudste (nog bestaande) cultuur ter wereld. Ondanks het feit tegenwoordig nog slechts 3% van de Australische bevolking uit Aboriginals bestaat, zijn zij de oorspronkelijke bewoners van het land. Een verdieping in deze rijke cultuur mag dan ook niet ontbreken. Het maakt van je reis een onvergetelijke ervaring.

If you haven’t started saving yet then now is a good time to start!

Geef een antwoord