The Kimberley: de laatste wildernis Downunder

Ondek het wilde westen in het noordelijke puntje van de deelstaat West Australië. Het landschap van de The Kimberley kent prachtige contrasten en heeft een oppervlakte waar je u tegen zegt (nou is dat al gauw in het land Downunder). Waan je in de wereld van dirt roads, ruige gorges en verborgen grotten. Een reis door The Kimberley is er ééntje die je niet snel zult vergeten.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Natuurlijk kun je een auto huren en er zelf op uit gaan. Maar je kunt ook, net als ik, via Kimberley Wild de 5 daagse Broome to Bungle Bungles boeken. Via Kimberley Wild heb ik ook de 10 daagse West Coast tour gedaan (weliswaar verzorgt door een zusterorganisatie). Het zijn voor mij de 2 beste ervaringen met de outback geweest. De tourguide doet zijn/haar uiterste best om het beste er uit te halen en heeft bovendien enorm veel kennis van de omgeving. Het maakt de soms wat lange uren on the road alles behalve saai! Tip: ga in plaats van achterin de bus, naast je chauffeur zitten (als daar plek voor is natuurlijk). Zo zie je niet alleen meer, het maakt ook dat je aan je Australische ‘slang’ kunt werken. Ja, het is weer even 4 nachten afzien, maar het kamperen is een stuk luxer dan mijn eerste ervaring met de outback. Plus, de ervaring leert. I’m starting to feel like Jane already. 😉

Processed with VSCOcam with a5 preset

Great Northern Highway & Gibb River Road
The Kimberley neemt een 6e van WA in beslag. Om je een idee te geven: dat is 5x Ierland en net iets groter dan Duitsland. Echter heeft het maar één (volledig) geasfalteerde weg, The Great Nothern Highway. Dat kunnen wij ons voor zo’n groot gebied misschien niet voorstellen, maar The Kimberley is ver van de bewoonde wereld. Is zo’n lange geasfalteerde weg langs ‘a whole bunch of nothing’ dan niet saai? Alles behalve dat! The Kimberley kent een divers landschap, die je elk uur langzaam ziet veranderen. The Great Northern Highway is niet de enige weg die door The Kimberley loopt. De legendarische Gibb River Road loopt van Broome tot aan Kununurra. De 660 km lange dirt road door het hart van The Kimberley is één van de vele attracties. Tegenwoordig is een deel van The Gibb geasfalteerd. Wij hebben er een klein stukje van gereden. Benieuwd naar de volledige track? 3 op reis heeft er een aflevering van! Stop onderweg ook even bij Prison Boab Tree. Deze holle boabab zou in de jaren ’90 van de 19e eeuw als tijdelijke gevangenis gediend voor Aboriginals op weg naar de gevangenis in Derby.

Boab tree Gibb Road WA downunder


Geiki Gorge

Zo’n 350 miljoen jaar geleden bevond een groot deel van The Kimberley zich op de zeebodem. De kalkstenen wanden van de kloof, genaamd Geiki Gorge, waren toen onderdeel van het rif. De rivier die nu door Geiki Gorge loopt, wordt de Fitzroy River genoemd. Deze rivier kan in het regenseizoen tot wel 16,5 meter boven het normale niveau stijgen. Dit is duidelijk op de wanden terug te zien. Een boottocht over de rivier geeft je de mogelijkheid het geheel van dichterbij te zien. Tijdens je tocht kom je ook verschillende vogels, walibies en zoetwaterkrokodillen (a.k.a freshies) tegen. Omdat we toevallig nog wat tijd over hadden, konden we voor de boottocht een duik in de Fitzroy River nemen. Het eerste wat je leert als je door (noord) Australië reist, is: ga nooit zwemmen in onhelder water! Maar als je tourguide zegt dat het ‘perfectly safe’ is en al je medereizigers al in het water drijven, dan volg je (met enige twijfel). Sommige mensen kiezen ervoor om met dolfijnen te zwemmen. Wij hebben die dag tussen de zoetwaterkrokodillen gedobberd. Dat is ook een ervaring! Zoetwaterkrokodillen zijn over het algemeen niet gevaarlijk, mits je ze met rust laat. Hersenloze toeristen die een selfie met het beest proberen te maken (ja ze bestaan echt) worden weleens gebeten. Don’t make that mistake with a saltie one!

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset


Bungle Bungles

Wie het over The Kimberley heeft, heeft het natuurlijk over The Bungle Bungles! Eén van de vele fascinerende bezienswaardigen die Australië rijk is. Deze bijenkorfvormige zandstenen rotsen werden pas ergens in de jaren ’80 (per toeval) ontdekt. Vanaf 1987 is Purnululu National Park geopend voor publiek. Sinds 2003 staat het dan ook met recht op de Werelderfgoedlijst. Verschillende wandelroutes brengen je langs en tussen de 300 meter hoge koepels. Echidna Chasm is een vrij makkelijke hike. De track van een klein half uur loopt door een lange smalle kloof. Hoe dieper je de kloof in wandelt, des te smaller het wordt. Onderweg kom je wat rotsstenen tegen, waar je overheen moet klimmen of onder door moet kruipen, omdat ze ergens halverwege zijn blijven hangen. Hopelijk blijven ze daar tot je weer bent verdwenen. Zou toch knap vervelend zijn als er wat naar beneden dondert terwijl jij net voorbij komt. Aan het eind van de track sta je tussen twee hoge wanden, die nog geen meter van elkaar verwijderd zijn. Pretty damn impressive!

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

The Domes Walk geeft je een beter panorama view van het fenomeen. Deze route slaat af naar 2 anderen. Cathedral Gorge is de meest bezochte plek binnen Purnululu. En dat is niet zo gek! Ik werd er een beetje stil van.

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

get lost between the Bungle Bungles WA outback Australia

The Piccaninny Creek Walk is de langste en de pittigste van allemaal. Wij hebben niet de hele track gedaan, maar zijn tot The Window lookout gekomen en ik moet zeggen: dat was een redelijk eind! Alhoewel je niet onwijs veel hoeft te klimmen, is het ’s ochtends om 7 uur al tegen de 30 graden en schaduw is nergens te bekennen. Heb je geen tijd of voel je er niks voor om de lange hike te wagen. Neem dan in ieder geval de afslag naar Piccaninny lookout aan het begin van Piccaninny Creek Walk!

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Mini Palms Gorge is een leuke hike voor als je nog wat tijd over hebt. Het is een redelijke klim naar boven, maar niet al te moeilijk. Je bevindt je vooral in de schaduw, maar moet je af en toe tussen smalle doorgangen werken. Het zorgt voor wat afwisseling. Aan het eind van het pad bereik je een platform, dat tussen 150 meter hoge kliffen over de vallei vol palmbomen kijkt.

Processed with VSCOcam with a5 preset


Mimbi Caves

Ooit maakten deze grotten deel uit van een kleurrijk rif vol leven. De Gooniyandi’s (Aboriginals) hebben een sterke band met de Mimbi Caves. Voor hun is deze plek niet alleen heilig, maar zij leven hier al duizenden jaren. Dat maakt het een bijzondere plek! Als buitenstaander ben je van harte welkom om een kijkje te komen nemen en meer te leren over de cultuur en de betekenis die de plek heeft voor de Aboriginals die er leven. Echter wordt het niet op prijs gesteld als je onaangekondigd en ongevraagd de Mimbi Caves betreedt. Maar wij houden er ook niet van als een stel vreemden bij ons de huiskamer in gluren of ongevraagd door onze tuin wandelen. Als je door The Kimberley reist, maak dan een afspraak en ga langs! Ik heb het als vrij speciaal ervaren. Zowel de Mimbi Caves zelf, als de Dreamtime stories.

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Windjana Gorge & Tunnel Creek
Windjana Gorge maakte, net als Geiki Gorge en Mimbi Caves, enige tijd gelden onderdeel uit van het Devonian rif systeem. Wat onderscheidt Windjana Gorge dan van de rest? Nou, het is de beste plek om freshies te spotten. In tientallen drijven zij in het water of verwarmen zij zichzelf op het zand in de hete zon. En die is heet, kan ik jullie vertellen! Een verkoelende duik zou prettig zijn. De freshies lijken alleen niet op gezelschap te zitten wachten, dus toch maar niet. Kwaad of geen kwaad, een krokodil blijft een krokodil. Naast zoetwaterkrokodillen zul je er ook verschillende vogels vinden.

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset

Tunnel Creek is het oudste grotsysteem van West Australië. Only it’s not a cave, it’s a tunnel! Tunnel Creek werd bekend vanwege het feit, dat het aan het eind van de 19e eeuw door Jandamarra gebruikt werd als vluchtplaats. Om een lang verhaal kort te maken: Jandamarra werd gezocht door Europeanen die het gebied claimden en speelde in die tijd hide and seek met de autoriteiten. Zij dachten echter dat Tunnel Creek een grot was en er voor Jandamarra geen uitweg was. Toen Jandamarra uit het ‘niets’ weer verscheen, werd hij gezien als een legende: ‘someone who could fly like a bird and dissapear like a ghost’. Echter werd hij in 1897 voor Tunnel Creek omgebracht.
Je kunt deze tunnel uitlopen, maar dan heb je wel een goede zaklamp nodig en waterschoenen, want je moet bereid zijn om tot kniehoogte het water in te gaan. De geur in de grot doet mij denken aan Blijdorp. Schijn met je zaklamp even omhoog en je ziet waarom. Vleermuizen! Nou ja, muizen. Ze hebben eerder een hondenkop. De zogeheten fruit bats. Hoe gezellig? Als je dan een paar meter hebt gelopen en je tourguide uitlegt, dat wanneer je de zaklamp over het water schijnt, de rood reflecterende puntjes ogen van krokodillen zijn, wordt het nog wat ongemakkelijker. Het zijn er precies 9. Je kan 2 dingen doen: in je eentje in het donker blijven wachten of de rest volgen. Je begrijpt natuurlijk dat ik heel dichtbij mijn tourguide ben gebleven.

Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

Processed with VSCOcam with a5 preset   Processed with VSCOcam with a5 preset

– Jane

2 Replies to “The Kimberley: de laatste wildernis Downunder”

  1. Supertof! Echt leuk om te lezen en mooie foto’s ook 🙂 Ben benieuwd naar je verhalen als je weer komt dansen en ik er ook weer ben haha

    1. Dankjewel! 😊 Het is er zo geweldig. Ben helaas weer thuis, maar zoveel moois om op terug te kijken. Ik loop een beetje achter dus jullie hebben nog heaps te goed 😉 tot woensdag xxx

Geef een antwoord