Handig om te weten voordat je naar Cuba gaat

Capitolio Havana Cuba

Om te voorkomen dat je teleurgesteld terug komt van je reis, is het goed om vooraf te weten wat je kan verwachten. Nu denk ik dat het sowieso verstandig is om voor vertrek enige informatie op te zoeken over het land van bestemming, maar voor een land als Cuba, waar pinnen met je bankpas anno juli 2017 nog steeds niet mogelijk is, is een goede voorbereiding bijna essentieel.

De situatie schets is als volgt: je komt voor het eerst in een land, waar dingen echt anders werken dan je gewend bent en je hebt nou eenmaal niet gelijk door hoe het allemaal precies zit. Happens to all of us. Dit maakt van ons echter wel een easy target. Stoor je niet gelijk als je een keer wordt opgelicht, maar leer ervan. Oké, gaat het om een fiks bedrag dan is het misschien wel even balen. Maar je bent er ten slotte zelf ingetuind. Niemand heeft je gedwongen, toch? Life is but a game. Play it wisely or go home crying. Alleen moet je Cuba dan een beetje vergelijken met voetballend Duitsland. ‘Het is een spel maar aan het eind winnen… ‘ Juist! Maar wat voor soort wedstrijd het wordt, dat bepaal jij.

 

Picture of El Floridita Havana Cuba

Een voorbereid mens telt voor twee
Vergeet alle reisgidsen en lees CubaConga! Je vindt geen informatie over waar Hemingway zijn favoriete drankje dronk, maar je krijgt wel een heleboel handige tips over wat je kunt verwachten. Geloof me, daar heb je veel meer aan. Het scheelt je een hoop onplezierige verrassingen en het zet je gezonde verstand op scherp.
Leer wat Spaans! Hier hoef je echt geen dure cursus voor te volgen. De gratis app van Duolingo werkt prima. Je zult in een korte tijd geen vloeiend Spaans leren, maar het heeft mij zeker geholpen. De Latin Spanish phrasebook van Lonely Planet is trouwens ook super handig voor op reis. Niet veel mensen (buiten het toerisme om) spreken goed Engels, maar iedereen wilt met je praten. Die paar woorden Spaans will bring you a long way.
Download een offline map van Cuba via de app Maps.me. Een gedetailleerde kaart is ter plaatsen moeilijk te krijgen en even iets opzoeken op internet zit er niet in. Behalve wanneer je met opzet verdwaald was, kan dat knap vervelend zijn. Bovendien heeft de app mij flink wat geld bespaard bij het onderhandelen met taxichauffeurs. Serieus Maps.me is je beste vriend!
Neem zoveel mogelijk contante euro’s mee! Yep, het totale bedrag wat je denkt uit te geven (plus een beetje extra). Je kunt met je bankpas namelijk nog steeds geen geld pinnen. Met je creditcard (mits niet van een Amerikaanse bank) kan dit overigens wel, maar hier betaal je extra toeslag over. Aangezien wisselkantoren niet altijd op vanzelfsprekende tijden geopend zijn, is het handig om beide bij je te hebben. Klinkt allemaal heel logisch, maar je zal er maar niet aan gedacht hebben. Ook niet gedacht aan tampons en er in het vliegtuig achter komen dat je de pil vergeten bent? Ik zat naast iemand wie het over kwam. Niet dat het helemaal niet te krijgen is, maar het is allemaal gewoon net even iets minder makkelijk dan dat je gewend bent. Neem alles wat je denkt nodig te hebben daarom mee van huis. Bespaar jezelf de moeite.

Colectivo Cuban classic taxi

Weet van te voren wat iets (ongeveer) kost
Op Cuba betaal je met CUP (pesos) en/of CUC. 24 CUP = 1 CUC = 0,90 euries, maar dat wist je waarschijnlijk al. Jij betaalt waarschijnlijk vrijwel alles in CUC’s, behalve misschien wat fruit op de markt of bij een kraampje op straat. Al staat nooit echt duidelijk aangegeven of het nou om pesos of CUC’s gaat. Het maakt dingen soms wat ingewikkeld en jij betaalt sowieso te veel. Ga daar maar gewoon vanuit dan kan het altijd meevallen. Het is namelijk een gewoonte om jou als toerist net iets meer te vragen. Maar waar is dat eigenlijk niet? Weet daarom ongeveer wat dingen kosten en vraag altijd vooraf naar de prijs. Bij een kraampje werd mij 3 CUC (nee, ik begreep hem echt niet verkeerd) voor een frozen lemonade gevraagd. Dat is natuurlijk belachelijk veel. Daar heb je een maaltijd inclusief drankje voor. Geef je limonade frappe netjes terug en loop weg. Grote kans dat ie ineens een stuk goedkoper wordt. Of dat je wordt uitgescholden, dat kan ook. But so be it. Op een terras betaal je volgens de menukaart 1 CUC voor hetzelfde, maar je kunt het dus ook voor een paar cent krijgen. Zo werkt dat. Een wifi-kaart koop je natuurlijk gewoon bij een officieel ETECSA loket. Je hebt hiervoor wel je paspoort nodig. Ze kosten 1,50 CUC per stuk en geven je een uur internettoegang. Ik kwam onderweg reizigers tegen die hier op straat 3 tot 8 CUC voor hadden betaald. Waarom je in godsnaam 8 CUC zou betalen voor een uur waardeloos internet is mij een raadsel. Maar ach, je hebt wel een Cubaan een goede dag bezorgd. Daar valt ook wat van te zeggen. Al zijn er genoeg manieren om de kosten wat te drukken, reizen door Cuba is niet goedkoop. Houdt rekening met een dagbudget van 50 tot 100 euro (inclusief verblijf, vervoer, maaltijden en uitjes). Afhankelijk van het soort reiziger dat je bent, het onderhandelsniveau dat je beheerst, de hoeveelheid Spaans je spreekt en de mate van charme die je weet in te zetten. Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de prijs. Leg je erbij neer.

etecsa office Vinales Cuba

Trap niet in de ‘schwalbe’
Als je CubaConga gelezen hebt of Oplichters in het Buitenland hebt gezien dan ben je van een aantal trucs al op de hoogte. Al moet ik zeggen, dat je van veel voorbeelden ook geen ‘last’ zal hebben. Maar wat is last? You can’t really blame one for trying, right? Nee, er vindt geen groot salsafestival plaats op het moment dat jij toevallig op Cuba bent. Oké, heel misschien als jij er bent wel, maar de kans is klein. Er vindt iedere dag wel ergens een feestje plaats, maar daar hoef je echt niet speciaal vooraf kaarten voor te halen. Ook hoef je niet direct met die super gezellige en vriendelijke Cubaan mee, die je net 2 seconde geleden tegen het lijf bent gelopen, om te profiteren van die ene ‘kortingsactie’. Total baloney! Je komt overigens vaak wel gewoon in een random bar terecht, maar er is geen festival gaande en er is ook geen ‘korting’. Eerder een extra toeslag. Bedank gewoon vriendelijk voor deze uitnodigingen en je hebt een paar minuten een leuk gesprek. Niemand (althans, dat is mijn ervaring) dwingt je tot iets wat je niet wilt. Nou zeg ik niet, dat je helemaal nooit naar deze Cubanen moet luisteren. Ik ben er een enkele keer op ingegaan, omdat het namelijk niet perse erg hoeft te zijn wanneer iemand commissie verdient over jouw bestelling. Zolang je portemonnee maar niet wordt leeg getrokken. Ik betaalde 2 tot 3 CUC voor een cocktail en hield er een gezellige avond op na. Win-win. Vraag wel vooraf wat een drankje kost. Een rekening van 20 CUC voor een paar drankjes is achteraf zo’n vervelende ervaring (behalve dan als je het zelf op zuipen had gezet natuurlijk). Helaas gebeurt dat ook. Die hele gezellige Cubaan was namelijk bij je aan tafel komen zitten en had ook wat besteld. Besef dan dat jij de rekening betaalt. Nu is het zo, dat je als vrouw alleen al snel een gezellige Cubaan aantrekt. Echt niet allemaal zijn er op uit om je op te lichten (niet compleet dan, misschien een beetje). In mijn vorige blog heb ik verteld, dat Cubanen open, oprechte en levendige mensen zijn. Weet je nog? Toch moet je altijd op je hoede blijven. In een restaurant in Viñales kwam er iemand bij mij aan tafel zitten en voor ik het wist had hij ook wat besteld. Ik dacht dat hij vroeg of de stoel bezet was, zodat hij deze kon meenemen. Maar blijkbaar had ik hem toestemming gegeven om aan te schuiven?! Die paar woorden Spaans werken dus niet altijd even goed. Ik had er een apart gevoel bij, want wat was hier de bedoeling van? Ik weet het nog steeds niet, maar de reactie van de serveerster sprak boekdelen. Non-verbale communicatie is universeel. ‘No pagar por él’ werkte prima en leverde geen extra kosten op de rekening op. Verder zul je bij de toeristische bezienswaardigheden misschien iemand aan de haak slaan die je spontaan van allerlei informatie voorziet. Nou is het natuurlijk hartstikke leuk om wat meer te weten te komen, weet alleen dat ook aan die informatie een prijskaartje kan hangen.

entree Callejon de Hamel Havana centro

You see: Cuba is een fantastisch land, maar als je niet oplet, wordt je volledig weggespeeld. Ga je er met een gestrekt been in, wordt het een frustrerende pot. Met wat voorkennis over de tactiek, blijft het leuk. Misschien scoor je zelfs nog wel een keer. Je had het spel al verloren voor je eraan begon, maar je kan in ieder geval nog met opgeheven hoofd de catacomben in. Don’t be a sore loser!

Looking forward to our rematch –  X –

3 Replies to “Handig om te weten voordat je naar Cuba gaat”

  1. Weer heel leuk verteld Simone. Alleen moet ik me elke keer weer door die Engelse tekstjes heen werken, maar dat komt doordat ik zelfs de meest nodige taal niet goed ken. Komt door de tijd waarin ik geboren ben én mijn eigen luiheid.
    Maar verder is het alweer heel onderhoudend beschreven waardoor je je beslist niet verveelt.
    Toppie Simone.
    Ik zou het zelf willen meemaken als ik dit allemaal zo lees.

    1. Hahah dankjewel! Wat let je? Nog fief zat joh 😉

  2. I’ll try. Of is het trie??? Lol.

Geef een antwoord