Waarom je een uitstapje naar Ayutthaya moet maken

Wat Maha That Ayutthaya Thailand

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar Ayutthaya was ooit, als voormalige hoofdstad van Siam (het vroegere Thailand), de grootste stad ter wereld. Volgens een stel Europeanen ook nog eens de mooiste. Totdat het in 1767 verwoest werd door het Birmese leger. Heel lang geleden ja. Een beetje geschiedenis kan geen kwaad. De ruïnes zijn nog altijd te bewonderen, zo’n 80 kilometer bij Bangkok vandaan. Wat een mazzel!

De resten van de oude stad staan sinds 1991 op de werelderfgoedlijst, want verwoest of niet, mooi is het nog steeds. Het historische park bevindt zich op een soort eilandje omringt door 3 rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak en de Nam Pasak. Met het pondje te bereiken voor slechts 5 cent, maar ook de wats (tempels) eromheen zijn de moeite waard. Het is niet de enige reden om een bezoekje aan Ayutthaya te brengen. Wie er ooit geweest is, weet natuurlijk dat ik het over roti sai mai heb. Te lekker! Je ziet deze zoete dish op elke hoek van de straat. Enkel en alleen in Ayutthaya. Ik zeg: reden genoeg om een dagtripje uit Bangkok te maken.

Hoe kom je er?
Natuurlijk kom je er met een auto inclusief privé chauffeur. De meest comfortabele manier misschien, maar wel de minst leuke. Veel mensen kiezen voor de bus, op eigen gelegenheid of met een tour. Ik zeg: neem de trein! Serieus de leukste manier van reizen. Vanaf Hua Lamphong vertrekken met regelmaat treinen, die in Ayutthaya stoppen. Een derde klas ticket kost je 15 á 20 baht, dat is ongeveer 50 cent. Kun je het je voorstellen? De rit duurt zo’n 1,5 uur. Vertrek vroeg, zodat je de tijd hebt om een  fiets te huren (tip!) en de omgeving te verkennen. Ayutthaya is nog vrij groot en het kan er bloedje heet zijn dus je hebt dan wel een hele dag nodig. Ik besloot ’s ochtends in Bangkok te ontbijten en miste helaas net de trein. Alles staat namelijk iets minder duidelijk aangegeven dan in Nederland en de taalbarrière zorgde voor een misverstand, waardoor de trein voor m’n neus weg reed. Het was één van mijn eerste dagen in Thailand en ik moest nog wennen aan die toch net even wat andere denkwijze van de Thai. Ah fijn, nieuw kaartje gekocht en de volgende trein gepakt. Hierdoor kwam ik echter pas in de middaguren aan in Ayutthaya. Een goed alternatief om de omgeving te verkennen is de tuk tuk. Een stuk duurder, maar ook een stuk sneller. Ik betaalde 300 baht (8 euro) per uur. Kun je beter afdingen dan betaal je waarschijnlijk 200 baht per uur. Ach, wat maakt het ook uit. Voor het bezoeken van een tempel betaal je gewoonlijk zo’n 50 baht. Soms heb je, net als ik, geluk en kun je geheel kosteloos de tempels verkennen. Het blijft Thailand he?!

Wat is er te zien?
Wat, wat en nog eens wat. Juist ja, tempels and a lot of them! Of in ieder geval wat er nog van over is. Afgebroken muren, prang torens, stoepa’s en vele boeddha beelden geven je een glimp van het Koninkrijk uit een ander tijdperk. Denk er een imperium, een stel draken en een troon bij en je voelt je net Khaleesi. Althans, ik in ieder geval wel. Een beetje fantasie op z’n tijd houd je avontuurlijk. De onthoofde boeddha’s en zwarte brandplekken herinneren je echter aan de realiteit. Wie zich een beetje in de Thaise cultuur verdiept heeft, weet dat het hoofd (en in het bijzonder die van Boeddha) als heilig wordt gezien. Het moet pijn hebben gedaan toen de Birmezen de stad verwoestten, boeddha’s onthoofdden en verbrandden. Het is vooral de sfeer, die de ruïnes de stad geven, die de meeste indruk maakt. Alhoewel er veel meer te zien zijn, heb ik slechts 4 tempels bezocht. Voor mij voldoende om Ayutthaya te bekronen tot absolute must do. Kijk zelf maar:

Wat Chai Watthanaram

Wat Lokkayasutharam

Wat Phra Si Sanphet

enjoying temple ruins Ayutthaya

Wat Maha That

Monks at Wat Maha That Buddha head in tree

Proeven?
Wie Ayutthaya zegt, zegt roti sai mai! Deze Thaise zoetigheid is Ayutthaya’s specialiteit. Je moet het zien als een pandan plaat gevuld met suikerspin. Heaven! Ik moet eerlijk bekennen, dat iemand mij hier vooraf op getipt heeft. Ondanks dat, is het moeilijk te missen. De kleurrijke deeg en suikerdraad is bijna geworteld in het straatbeeld. Als dat je nieuwsgierigheid niet vanzelfsprekend wekt dan heb ik je nu een handje geholpen. Ik zou ze werkelijk de hele dag door kunnen eten, maar misschien niet zo’n goed plan. Op Uthong Road langs de Pa Sak rivier vind je The Old Place. Naast het guesthoust zit een klein restaurantje met terras langs het water. Een vriendelijk oud Thais vrouwtje maakte met liefde een heerlijke maaltijd voor mij klaar. Zomaar de moeite waard om een extra dag in Bangkok voor uit te trekken.

Roti sai mai stall market Ayutthata

– X –

Geef een antwoord