Hate it or love it: Bangkok is een unieke ervaring

Tuk tuk ride through streets of Bangkok Thailand

Bangkok, het best te omschrijven als een ongeregeld zooitje. Er heerst een drukte van jewelste. Het verkeer is er één grote chaos. Scooters, die hele families vervoeren, rijden je met een glimlach (dat wel) van je sokken. De lucht is er vies en broeierig. De geur van heerlijke aroma’s wisselt zich af met die van uitlaatgassen en stank. Misschien raak je verstikt door alle hectiek en zou je het liefst zo snel mogelijk aan de gekte willen ontsnappen. Doe dat niet! Gooi in plaats daarvan je gewoontes over boord, haal adem en stap dan in het dagelijkse ritme van deze geweldige stad. Juist die imperfectie is wat de stad zo siert. Hate it or love it: Bangkok blijft een unieke ervaring!

Getting around?
Ondanks dat structuur lijkt te ontbreken, is het eigenlijk vrij makkelijk om met openbaar vervoer door de stad te reizen. Je moet alleen net even weten hoe. Neem van het vliegveld de Airport Line richting het centrum. Hier kun je overstappen op de BST en MRT (skytrain en metro). Kost geen drol en  je bent binnen no time waar je zijn moet. Helaas loopt de skytrain en metro niet door tot het oude centrum. Je bent dan aangewezen op de lijnbussen of de Chao Phraya Express (boot). Natuurlijk kun je ook een tuk tuk of taxi nemen. Dit is een geweldige ervaring, maar minder veilig, minder snel en vele malen duurder (al kost het in vergelijking met wat wij gewend zijn nog niks).

view Chao Phraya River express Bangkok Thailand

Do?
Persoonlijk houd ik ervan om een stad op eigen houtje te verkennen. In een stad als Bangkok is de kans groot dat je dan verdwaald. Vind ik niet erg, maar daar moet je maar net tijd en zin in hebben. Je kunt er daarom ook voor kiezen om de eerste dag een fietstocht door de stad te maken met Co van Kessel. Ik heb hier veel goede verhalen over gelezen!

Een bezoek aan een tempel (of 2) mag natuurlijk niet ontbreken. Wat Pho staat bekend om die gigantische liggende Boeddha, maar is zoveel meer dan dat. Zodra je door de rest van het complex wandelt, ontdek je een oase van rust. En dat is gek midden in het hart van de Thaise hoofdstad. Je vindt er verder meer dan 1.000 Boeddhabeelden en een massageschool. Hallo zen!Helaas heb ik het Grand Palace en Wat Phra Kaew niet kunnen bewonderen. Vanwege de rouwperiode vond er in de directe omgeving van het paleis een hele happening plaats, waar met name locals werden opgevangen, die samen kwamen en een bezoek aan het paleis brachten om hun blijk van waardering aan de onlangs overleden koning te tonen. Ontzettend bijzonder om je hier tussen te begeven. Alhoewel je, als toerist, bij zoveel mogelijk betrokken wordt (althans zo voelde dat voor mij), deed de mega lange rij mij besluiten de boot naar de andere kant van de Chao Phraya rivier te nemen.

Wat Arun is vooral populair vanwege het indrukwekkende uitzicht vanaf de top. Doordat er een renovatie plaats vond, was de toegang tot de top helaas afgesloten (volgende keer beter). Desalniettemin is het een bezoekje waard geweest. Vooral de gedetailleerde architectuur is bijzonder, net als het bijwonen van een ceremonie. Wat Arun wordt ’s avonds trouwens prachtig verlicht.

Wanneer je door ’s werelds grootste Chinatown loopt, gaan al je zintuigen ineens extra hard werken om alle indrukken te verwerken. Je kijkt in deze levendige wijk letterlijk je ogen uit. Beperk je niet enkel tot Yaowarat Road en de Sampeng market, maar neem onderweg ook zeker één van de vele zijstraatjes en smalle steegjes. Waarschijnlijk raak je opnieuw de weg kwijt, maar verdwalen in Bangkok is geen straf. Wat een beleving! Vanaf Hua Lamphong (centraal station) of Ratchawong Pier is Chinatown slechts een paar minuutjes lopen.

Coffee, food & drinks?
“Eerst koffie”, is wat ik dacht toen ik mijn koffer bij het hotel had gedropt. Mijn intuïtie deed de rest. Bij toeval liep ik tegen Iwane Goes Nature aan op Soi Sukhumvit 23. Super gezellig. Het terras buiten laat je even vergeten, dat je in de drukke stad bent. Eten doe je natuurlijk gewoon op straat! Bestel een typisch Thais gerecht en ga op een plastic tuinstoeltje op de stoep zitten. Zo proef je Bangkok toch op zijn best. Na je maag gevuld te hebben, is het tijd om de stad van bovenaf te bekijken. Waar doe je dat nou beter dan op het dak van één van die vele wolkenkrabbers? Bij skybar Above Eleven heerst een casual chic sfeertje en zijn de cocktails redelijk betaalbaar. Just saying!

Stay?
Vergeet Khao San Road! Geen idee wat daar zo speciaal aan is, maar kan aan mij liggen. Waarschijnlijk heb ik niks met feestende backpackers (no offense). Verblijf eerder in het moderne Bangkok. Ondanks de internationale allure kom je toch veel lokale aspecten tegen. Vind ik leuker. 3Howw Hostel  heeft een aantal betaalbare privékamers met eigen badkamer. De kamers zijn simpel, maar modern ingericht en van alle gemakken voorzien. Liever iets meer luxe? Verblijf dan bij Indigo Hotel op Wireless Road, waar de Thaise radio ooit geboren werd. In het interieur zie je dan ook veel mediadetails terug. Super leuk! Het hotel heeft, als kleine bijkomstigheid, ook een rooftopbar en infinity pool met waanzinnig uitzicht. Perfect, toch? Inderdaad! Behalve dat ik een voedselvergiftiging (de ultieme Azië ervaring) was opgelopen en alleen de toiletpot van mijn super deluxe kamer heb gezien. Die was in ieder geval wel heel erg schoon. Bovendien was het personeel uitzonderlijk vriendelijk en behulpzaam. Daar valt ook wat van te zeggen. Ik kom er zeker nog eens terug.

Traffic on Sukhumvit Road Bangkok

Till next time.. 🙂

One Reply to “Hate it or love it: Bangkok is een unieke ervaring”

  1. Wat weer leuke en enthousiaste beschrijving van Bangkok.
    Heel interessant om te lezen.

Geef een antwoord