When in Thailand..

Limestone cliffs Railay Beach Thailand

Ik ben verliefd! Op de Thai en op het land. Hoe Thailand er voor 13 oktober 2016 uit zag, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het land na het overlijden van de langst zittende koning ter wereld nog steeds het land van de eeuwige glimlach is. Een glimlach, die verschillende betekenissen kent, maar ik voel mij meer dan welkom! Het is een eer geweest om het land in deze bijzondere periode te mogen leren kennen. Thailand is geweldig! Hier is mijn top 10 must do’s voor een eerste kennismaking. 

Betaal veel te veel, maar nog steeds weinig, voor een tuk-tuk ritje door Bangkok. Je bent nog aan het bijkomen van je jetlag en aan die afdingskills moet nog gewerkt worden dus de chauffeur is je waarschijnlijk net te slim af, maar wat geeft het?! Hij blij en aan het eind van de rit ben jij weer een beleving rijker. Want eerlijk is eerlijk: met de tuk-tuk door de straten van Bangkok scheuren hoort er wel een beetje bij. Trap overigens verder nergens anders in! Wat je ook wordt wijs gemaakt, laat je gewoon bij je bestemming afzetten.

Tuk tuk ride through streets of Bangkok Thailand


Loop minimaal één keer per dag een 7 eleven binnen.
Serieus, geloof mij: je doet jezelf een groot plezier! Niet alleen vanwege de snacks, maar vooral vanwege de airco. Want in Thailand is het warm en de luchtvochtigheid killing. Je vindt deze kleine supermarktjes werkelijk overal.

Tuk tuk ride through streets of Bangkok Thailand


Raak de weg kwijt en vraag om hulp.
Het beste wat mij tijdens mijn reis is overkomen. Oké, het kost misschien wat tijd, want 3 uur verder ben je nog geen meter opgeschoten, maar het levert onvergetelijke taferelen op. Ondanks de taalbarrière (want niet iedereen spreekt Engels of is hier te bescheiden voor) zal de Thai, in de meeste gevallen, je altijd proberen te helpen. Nee zeggen is namelijk moeilijk. Dus, ook al weten ze het zelf ook niet, zullen ze in ieder geval doen alsof. Met handen en voeten en van het kastje naar het muurtje, word je, zonder dat je er zelf iets van begrijpt, in de juiste richting gewezen. Mijn overwinning? Ik heb mijn geduld weten te bewaren. Nou en dat is knap!

Neem foto’s van locals! De Thai houdt namelijk net zo van foto’s maken als jij op je vakantie. Neem dus gerust die ene portret foto. Vraag dit wel altijd eerst even netjes om ongemakkelijke situaties te voorkomen. De kans is echter groot, dat er van jou ook al een snapshot is geschoten. Ik heb meerdere keren meegemaakt, dat er op subtiele wijze paparazzi foto’s van mij werden gemaakt. Of, dat ik werd aangetikt door een wildvreemde en een telefoon in mijn gezicht gedrukt kreeg voor een selfie. Dat is toch geweldig?! Tip: leer wat Thaise woordjes. Locals vinden dit leuk. Met sawasdee kâ/kráp en kòrp kun kâ/kráp kom je al een heel eind.

Thai kid on longtail boat Railay Beach Thailand


Probeer lokale gerechten bij de vele straatkraampjes.
Kan gewoon! Zeker wanneer er een lange rij staat of wanneer er ook Thais te vinden zijn. Spotgoedkoop en superlekker. Gegarandeerd wordt pad thai je nieuwe favoriete dish, maar probeer ook eens wat anders. Som tam bijvoorbeeld, een pittige papaya salade met of zonder rijst. Vraag wel om ‘not (so) spicy’. Ik heb het niet meegemaakt, maar Thais eten kan behoorlijk pittig zijn.

Try street food stalls Thailand


Natuurlijk mag een Thaise massage niet ontbreken.
 I mean come on?! Moet ik dat echt uitleggen? Het is niet elke dag dat je voor slechts 8 euro per uur uit elkaar getrokken wordt. Spreekwoordelijk natuurlijk.

Breng een bezoek aan het Elephant Nature Park in Chiang Mai of Kanchanaburi. Het is inmiddels algemeen bekend hoe slecht het maken van een olifantenritje is. Toch worden dergelijke activiteiten overal in Thailand aangeboden en is er helaas nog altijd animo voor. Hoe leuk het  misschien ook lijkt, doe het alsjeblieft niet! Wil je een onvergetelijke ervaring? Bezoek dan het Elephant Nature Park. Hier dragen de olifanten geen zadel, worden ze niet aan een ketting vastgebonden en gebruiken verzorgers geen stok om de olifanten in hun gedrag te sturen. Je kunt de dieren hier verzorgen en in hun natuurlijke gedrag observeren. Niet alleen veel leuker voor jou, maar ook voor de olifant!

Elephant Haven Kanchanaburi Thailand


Leer Thais koken tijdens een kookles. 
Of in ieder geval doe een poging tot. I’m loving food, maar keuken en prinses gaan bij mij nou niet echt samen. Het is wel een onwijs leuke ervaring en hopelijk is er ook nog ergens iets van blijven hangen. Heb in ieder geval de recepten op papier meegekregen.

Thai cooking class Khao Sok


Vergeet de full moon party, maar neem deel aan een cultureel festival.
In verband met de rouwperiode waren veel festiviteiten, waaronder de full moon party, afgelast. Gelukkig werden traditionele festivals wel gevierd, maar ingetogen. Zo had ik het geluk, om aan het Loy Krathong festival te mogen deelnemen. Tijdens de volle maan in november wordt de godin van het water geëerd door ‘krathongs’ (een offer van lotusbloem met kaarsen e.d.)  in rivieren en meren te laten drijven terwijl men een wens doet. De Thai gelooft, dat bij het wegdrijven van de krathong ook zonden en ongeluk zullen weggaan. Toch veel mooier dan uit een emmertje drinken?

Krathong Thailand


Probeer de vele verschillende transportmiddelen.
 Een tuk-tuk had je al genomen, maar er zijn echt tal van opties om van A naar B te reizen. De boven- en ondergrondse metro opereert alleen in het centrum van Bangkok, daar buiten ben je dus op andere vervoersmiddelen aangewezen. Neem de sangthaew (pick-up met bankjes achterin) of de minivan. Deze rijden vaak, net als de bus, een semi-vaste route en laten onderweg mensen in en uitstappen. Het is niet alleen goedkoper dan een taxi, maar ook vele malen leuker. Zelf vond ik de trein en lokale bus een fantastische belevenis, maar niets gaat natuurlijk boven de scootertaxi. Als je van je leven houdt dan zou ik er in het chaotische Bangkok toch eerst even goed over nadenken, maar anders: perfectly safe (is wat je continu tegen jezelf moet blijven zeggen).

Take a scooter taxi Thailand transport

5 Replies to “When in Thailand..”

  1. Thanx!

 1. Boeiend en levendig beschreven met de nodige humor.
  Je blijft dit tot het einde met interesse volgen zonder je een moment te vervelen.
  Klasse.

  1. Dankjewel voor het mooie compliment! Leuk om te horen dat je het met plezier gelezen hebt. 🙂
   xx

 2. Boeiend en levendig beschreven reisverhaal met de nodige humor.
  Je blijft het dan ook tot de laatste regel lezen zonder saai te worden.
  Klasse.

Geef een antwoord