Leer het veelzijdige Lisboa kennen tijdens de ultieme citytrip

Walking the streets of Alfama Lisbon

Als één van de oudste steden van Europa kent Lissabon een rijke geschiedenis en cultuur. De stad heeft meer dan alleen maar mooie oude gebouwen en kunstwerken. Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en opgedeeld in verschillende wijken met ieder hun eigen karakter en uitstraling. Dit zorgt voor prachtige uitzichten en sfeervolle straatjes en pleinen. Slenter van terras naar terras terwijl je onderweg wat bezienswaardigheden tegen komt. Zomaar de perfecte combo voor een bezoek aan het veelzijdige Lisboa. De stad mag dan misschien minder populair zijn dan ’the big 3′, Lissabon doet zeker niet onder!

Baixa is het hart van Lissabon. In deze wijk vind je de bekende straat Rua da Augusta, die eindigt op Praça do Comércio. Het plein aan de Tejo (Taag) leent zich prima om heerlijk te genieten van het fantastische weer. De kraampjes langs het water verkopen geen ijs, maar smakelijke cocktails (met of zonder alcohol). Genietings! Die Portugese snappen het leven. Al dat vocht moet er echter ook weer uit. Tip: bezoek The Sexiest WC on Earth. Het is een prijzig plasje, maar dan heb je ook eens een aangename ervaring met het publieke toilet. Een andere absolute must is Praça Martim Moniz. Je vindt dit multi culti plein vlakbij het beroemde Rossio. Dit is DE plek waar men aan het eind van de dag samen komt voor een hapje en een drankje, terwijl een DJ voor lekkere deuntjes zorgt. Er is ook nog eens gratis wifi! Je vindt in Baixa tal van restaurants en barretjes, maar voor de ultieme Portugese ervaring moet je bij de kleine Ginjinha bars zijn. (Ik dank degene die mij deze tip gaf). Ginja is een kersenlikeur en als traditionele drank ook erg geliefd bij locals. Je drinkt het kleine glaasje met deze zoete delicatesse tussen de Portugese buiten op straat. Perfecte afsluiting van je dag!

Rua da Augusta Lisbon

Naar de hoge wijk Bairro Alto neem je de Elevador de Santa Justa. Deze lift, gemaakt door een Portugese leerling van Eiffel, bespaart je een vermoeide wandeling naar boven. Bovendien geeft het je een prachtig uitzicht over de stad. Deze wijk komt vooral ’s avonds tot leven. In de smalle pittoreske straatjes bruist het van de gezelligheid. Of je nu opzoek bent naar een avond bar hoppen, dansen tot de morgen valt of  een Portugese maaltijd terwijl je geniet van Fado (zoiets als Frans Brauer, maar dan op z’n Portugees). Bairro Alto is the place to be! Overdag mag er dan misschien niet zo heel veel te beleven vallen, toch zijn er een aantal spots de moeite waard. Het historische café A Brasileira is bijvoorbeeld populair voor een lekker bakje koffie. Persoonlijk vond ik Elevador da Bica erg leuk. De kabeltrammetjes, die door het steile smalle straatje rijden, geven de straat extra charme. Misschien daarom ook wel één van de meest gefotografeerde straten van Lissabon. Wandel langs de trambaan naar beneden of kies ervoor om zigzag de zijstraten te nemen. Eenmaal beneden, tegenover het station van Cais do Sodré , vind je de markthal van Lissabon, Mercado da Ribeira. Hier vind je een selectie van de beste restaurants van de stad.

Neem tram 28 naar het karakteristieke Alfama. Uiteraard ben je niet de enige. Het ziet eruit als sardientjes in blik, maar het is iets wat je naar mijn mening ervaren moet hebben. Bovendien kost het minder energie dan die enorme klim naar boven. Stap uit bij de halte voor Castelo de São Jorge. Vanaf het Santa Luzia Viewpoint heb je volgens zeggen het beste uitzicht over deze sfeervolle wijk. Het is vanaf hier nog maar een klein stukje naar het kasteel wat boven het centrum van de stad uitsteekt. Bij elke citytrip hoort een bezoekje aan een kerk. In Alfama vind je, tevens het oudste gebouw van Lissabon. De beste manier om de oudste wijk van de stad te ontdekken, is natuurlijk te voet. Via smalle straatjes en trappen, langs appartementen waar de was aan de lijn hangt te drogen, kom je bij kleine verstopte pleintjes. Op de lokale markt kun je wat home made lekkernij proberen. Het is niet moeilijk om verliefd op deze wijk te worden.

Iets verder van het centrum ligt Belèm. Hier bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden voor de stad. Mosteiro dos Jerónimos, Padrão dos Descobrimentos en Torre de Belèm zijn stuk voor stuk prachtig. Neem de trein naar het westen van Lissabon en hang de ultieme toerist uit. Vanaf het klooster wandel je binnen een half uurtje langs het water naar de toren van Belèm. Halverwege kom je het terras van het Altis hotel tegen. Goedkoop is het niet, lekker wel! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in het Belèm park te picknicken. Liever iets anders doen? Aan de rand van het centrum vind je de LX Factory. Dit creatieve concept gericht op fashion, art en lifestyle ligt vlakbij Ponte 25 de Abril (die brug die op die van San Francisco lijkt). Naast speciaal winkeltjes vinden er ook geregeld culturele events plaats. Die combinatie van jong en oud, klassiek en modern, maakt Lissabon de perfecte bestemming voor een citytrip die voldoet aan alle behoeften. Waar wacht je nog op?!

Padrão dos Descobrimentos Lissabon

4 Replies to “Leer het veelzijdige Lisboa kennen tijdens de ultieme citytrip”

  1. Leuk concept, een mini reisgids met een leuke schrijfstijl en prachtige plaatjes!

  2. Super bedankt voor je reactie! Dat is nog eens een mooi compliment 🙂

  3. vanessa norlander zegt: Beantwoorden

    Just had another look over this. Such great tips!

    1. It’s a great city! I’m sure you’ll love it too

Geef een antwoord