De legendarische Great Ocean Road

Legendarische Great Ocean Road

De Great Ocean Road is de populairste roadtrip van Australië. Langs de prachtige kustlijn van Victoria, kom je één van de meest gefotografeerde landschappen ter wereld tegen. The Twelve Apostles is niet het enige wat de Great Ocean Road te bieden heeft. Perfect zou natuurlijk zijn als je meerdere dagen over de route kon doen, maar vanuit Melbourne is het mogelijk om binnen één dag de meeste highlights te bezoeken. Either way: doen, doen, doen! Het is een mooie afsluiting van een onvergetelijke reis geweest. 

Tussen 1919 en 1932 werd de Great Ocean Road aangelegd door soldaten die terugkeerden van de Eerste Wereldoorlog. De weg van 243 kilometer werd opgedragen aan de slachtoffers en is daarmee het grootste oorlogsmonument van het land. Vanuit Melbourne bereik je binnen een uur het plaatsje Torquay, waar de legendarische Great Ocean Road begint. De arcade symboliseert sinds 1939 de toegangspoort tot de beroemdste weg van Australië.

De route wordt pas echt mooi tussen Lorne en Apollo Bay. De weg loopt dan geregeld langs steile kliffen, wat vooral een mooi gezicht is wanneer de golven van de wilde Zuidelijke Oceaan tegen de rotsen botsen. In Lorne, het kustplaatsje verborgen tussen de vele gum trees, vind je Teddy’s Lookout. Vanaf hier heb je het mooiste uitzicht op de Great Ocean Road. De beste kans op een close up met het wilde leven heb je bij Kennett River. Loop onder de bomen met slapende koala’s of voer de vele brutale vogels. Neem tijdens je Great Ocean Road rit een kleine detour, want er is meer dan alleen uitzichten op zee. Vlakbij Apollo Bay vind je Otway National Park, waar je verschillende wandeltochten door het regenwoud kan maken.

Vanaf Apollo Bay loopt er een wandelroute richting de Twelve Apostles, genaamd The Great Ocean Walk. De volledige 104 kilometer is misschien een beetje te veel van het goede, maar een gedeelte is zeker aan te raden. Waarom? Je hoeft het uitzicht op de inmiddels 8 kalkzandsteen pilaren met (bijna) niemand anders te delen. In het Port Campbell National Park, waar je het mooiste uitzicht hebt, vind je namelijk honderden andere reizigers en toeristen (inclusief de selfie sticks) die een glimp van het natuurschoon proberen op te vangen. Bij eb kun je ze op Gibson Beach van dichterbij bewonderen. Fun fact: de formatie kreeg de naam ondanks dat er maar 9 rotsen werden geteld.

Lookout Great Ocean walk

Een paar minuten verderop vind je Loch Ard Gorge. Deze kloof, gelegen tussen 2 gigantische rotswanden bedekt met groen, werd vernoemd naar een schip dat vanuit Engeland in de jaren ’70 van de 19e eeuw hier in de problemen kwam en strandde. Neem niet alleen de tijd om over het strand te struinen. De vele uitkijkpunten zijn ook zeker de moeite waard. Vanaf Loch Ard Wreck Lookout kun je een kleine verbeelding schetsen van hoe de schipbreuk eruit zou hebben gezien. Bovendien is het uitzicht op Muttonbird Island fantastisch.

De weg terug naar Melbourne is lang en groen. Anders dan in Nederland tref je in de vele weilanden niet alleen koeien aan, maar zo nu en dan ook een ‘bende kangoeroes’ (mob of kagaroos), zoals ze dat in Australië zeggen.

Mob of kangaroos Victoria

– Untill next time

Geef een antwoord