Wat te doen in Tropical North Queensland

Ooit gesticht om de mijnwerkers, die naar goud zochten, onderdak te bieden. Later een belangrijk punt in de export van suikerriet, kostbare metalen en landbouwproducten van omliggende gebieden. Tegenwoordig één van de meest populairste plaatsen in Tropical North Queensland. Ca(ir)ns (vergeet de i en de r, doet de lokale bevolking ook) is de perfect get away voor het Great Barrier Reef en het oudste regenwoud ter wereld. Welcome to the tropics!

Cairns from sky

Cairns
Een stijlvol klein plaatsje, dat bekend staat om het tropische klimaat en de laid back sfeer. Beide blijken waar. Cairns geeft je dat ultieme vakantie-gevoel. Het is dan ook niet gek dat de plaats geliefd is bij toeristen uit binnen en buitenland. Verwacht niet te veel kunst en cultuur. Het verleden heeft Cairns ver achter zich gelaten. Its´s all about getting out and about! Wie een dag wil relaxen kan terecht bij The Lagoon aan de Espanade. Voor degene die zich af vragen hoe het zit met het strand: de zee zit vol met leven dat het jouwe zou kunnen ontnemen. Bovendien is het strand van Cairns meer een modderbad, maar niet getreurd. The Lagoon geeft je uitzicht over zee. De Espanade is trouwens ook in de late uurtjes levendig. Aan restaurantjes, bars en cafés ontbreekt het niet. Eet bij Grill´D een delicious hamburger. Leuke bijkomstigheid is dat de burgerjoint lokale doelen steunt. De donatie wordt iedere maand verdeeld over 3 verschillende organisaties. Als klant bepaal je hoe die verdeling eruit ziet door het muntje, wat je krijgt, in één van de potjes te doen. Zo doe je niet alleen je lege maag een plezier, maar help je de lokale bevolking ook nog een handje. Natuurlijk willen je ogen meer dan je maag aan kan. Loop daarom even bij YOMG (Yo My Goodness) naar binnen voor een zelfgemaakte frozen yogurt. Je kunt je froyo zelf samenstellen. Je betaalt uiteindelijk voor het gewicht. Als je nog niet hooked was, dan word je het wel! Goedkoop is het niet, maar te lekker om aan je voorbij te laten gaan. Who needs a summer body anyway?! Ook leuk is Shields Street en Pier Point.

Het Great Barrier Reef
Met 2600 kilometer aan levend organisme mag het Great Barrier Reef zich het grootste rif ter wereld noemen. Het is daarnaast het enige leven wat vanuit de ruimte gezien kan worden. Maar het best beleef je het natuurwonder natuurlijk in het water. Een wereld op zichzelf, wat je met eigen ogen gezien MOET hebben. Vanaf Cairns ben je er binnen een uurtje. Er gaan echt tal van snorkeltours richting het rif dus je hebt keuze zat! Mijn advies is: ga voor de tour met een lager maximum aantal passagiers. Veel tours geven je de mogelijkheid te duiken zonder enige ervaring. Denk hier goed over na. Natuurlijk is dat een onvergetelijke ervaring, maar dit hoeft niet voor iedereen een positieve te zijn. Ik ben voor Seastar Cruises gegaan. Waarom? Zij kunnen maximaal 35 passagiers kwijt i.p.v. 75 en bezoeken 2 verschillende locaties op het rif. Michaelmas Cay, één van de 900 eilandjes binnen het Great Barrier Reef. En Hastings Reef, een buiten rif midden in de Koraalzee. Voordat je het water in gaat, vertelt de crew (overigens allemaal heel chill) wat voor vissen hier leven. Not all so very friendly! Maar geen paniek, zolang je ze maar met rust laat. Het zijn van nature namelijk geen agressievelingen, maar kunnen, wanneer ze zich bedreigt voelen, serieuze schade aanrichten. Wees dus toeschouwer en stoor hen niet in hun dagelijkse bezigheden. Onder water ziet alles er voor ons trouwens 30% groter uit. Hierdoor lijkt de afstand korter dan dat het in werkelijkheid is. Nemo ziet er op de foto dan ineens een stuk kleiner uit dan dat jij je herinnert. Either way, het blijft een ieni mini visje. In totaal krijg je 2 uur lang de tijd om de onderwater wereld te bewonderen. Voor je lichaam is dat voldoende, maar je mindstate wil meer. Het is namelijk zo achterlijk mooi, dat je vergeet waar je bent. Ondanks dat de duikinstructeur erg charmant was, heb ik geen scuba dive gedaan. Ik voelde mij net een beetje comfortabel bij het dobberen op open zee. Bovendien ben ik een tikkeltje claustrofobisch. Ik wilde echt genieten en niet het risico lopen in paniek te raken. Gelukkig is dat gelukt! Voor ik het wist, had ik de groep achter mij gelaten en zwom ik in mijn eentje tussen de vissen. Dan voel je jezelf toch net een zeemeermin. Alhoewel, als je vanaf het strand het water in moet en die vinnen probeert aan te trekken, je er meer uitziet als een zeehond. Not a pretty sight!

Great Barrier Reef coral

Daintree Rainforest & Cape Tribulation
Maak een trip naar het oudste regenwoud ter wereld. 110 miljoen jaar is best oud, maar het Daintree Rainforest ziet er alles behalve oud uit. Het feit dat het zij aan zij gaat met het Great Barrier Reef maakt het eveneens bijzonder. Op Cape Trib(ulation) ontmoeten deze 2 werelden elkaar. Cape Trib Beach is zeker iets om op je bucketlist te zetten. Ga ergens op het strand stilletjes achterover hangen en geniet van je uitzicht. Wauwness! Bezoek Daintree niet met een dagtour, maar trek er minimaal 2 dagen voor uit. Rijd op je gemak vanuit Cairns langs de kust naar Port Douglas. Port Douglas is een leuke plaats om onderweg even te stoppen. Een boottochtje over de Daintree River is leuk, maar een wandeling met gids door de bush bush, opzoek naar wildlife, is natuurlijk the way to go. Stop ook even bij Mossman Gorge. Zoek verkoeling in de Mossman River, zonder je druk te maken over salties en neem deel aan een indigenous rondleiding, waarbij een lokale Aboriginal je mee het regenwoud inneemt en vertelt over de Dreamtime stories. Een onvergetelijke ervaring.

Cape tribulation beach Daintree Cairns

Kuranda Railway
Kuranda is een klein dorpje verstopt in het regenwoud. Vanuit Cairns kun je de trein, aangelegd tussen 1882 en 1891, naar de top van de McAlister Range nemen. Maak een reis door de tijd langs watervallen dwars door het hart van het regenwoud. Na 15 tunnels en 37 bruggen bereik je, op zo’n 328 meter hoogte, Kuranda. Kuranda staat bekend om haar hippie markt, maar de weg er naartoe is ook zeker een reden om het dorpje te bezoeken. Naast de markt heeft Kuranda verschillende wandelroutes. De bush walk is een leuke, maar bespaar jezelf de 3 kilometer naar Barron Gorge. Aan de heuvelachtige weg lijkt geen eind te komen. Na liters zweet en 5 jaar van je leven kom je op het exacte platform, waar je met de trein ook gestopt was. Hadden ze er best wel bij mogen vertellen. Ah fijn, we zijn weer wat kilootjes kwijt. Gelukkig stopte er een truck met 2 vriendelijke Australiërs, die mij een lift terug hebben gegeven. Zo makkelijk gaat dat hier. Die wildlife parken kun je trouwens ook overslaan. Zonde van je geld! Besteed je tijd in Kuranda liever op de hippie markt. GE-WEL-DIG! Snuffel bij de vele kleurrijke kraampjes, koop een cocosnoot, ga ergens zitten en geniet van het dorpse sfeertje. Je kunt ervoor kiezen om de kabelbaan terug te nemen, schijnt een leuke ervaring te zijn. Met mijn hoogtevrees leek de trein mij een beter idee.

– My name is Ariel and I’m a sea-a-holic

2 Replies to “Wat te doen in Tropical North Queensland”

  1. Waaw seg, dat ziet er leuk uit! Die foto’s, ik krijg er al helemaal zin in 😀

  2. Dankjewel! 🙂 Het is er zo super mooi!

Leave a Reply