Fraser Island: living the Aussie life

Cruisin on Fraser Island Queensland Australia

Aboriginals geven Fraser de passende naam K’Gari, wat paradise betekent. Dit paradijsje, net voor de oostkust van Australië, is het grootste zandeiland ter wereld. Bovendien is het de enige bekende plek waar het regenwoud op zand groeit. De vele meren, de mega hoge zandheuvels, het wilderige regenwoud en die woeste zee maken van het eiland meer dan alleen een gigantische zandbak. Scheur met je 4WD over 75 Mile Beach en de zanderige smalle wegen die door het midden van het eiland lopen. Fraser ervaar je natuurlijk het best met een stel locals. Living the Aussie life!

roadtrip Fraser Island Queensland Australia

Dag 1
De dag begint vroeg met het inladen van de auto. Vishengel? Check. Barbecue? Check. Eigenlijk heb je dan het belangrijkste wel gecoverd. Alles gaat in Australië namelijk op de barbecue, het liefst een zelf gevangen visje. Misschien moet je niet vergeten je zonnebrand en strandhoed in te pakken. Australiërs surfen, zonder daar al te veel over na te denken, tussen de haaien en kunnen de meest giftigste dieren tot hun landgenoten rekenen, maar het meest bang zijn ze voor de zon. Nou moet ik toegeven, dat die wel aardig fel is, maar daar gingen we tenslotte voor. Onderweg stop je voor boodschappen bij een supermarkt, want op Fraser Island ligt de prijs net even iets hoger. Sla ook nog wat booze in, want een biertje lusten (de meeste) Australiërs wel. Noosa is een leuk plaatsje om onderweg even te stoppen. Aan het eind van de middag neem je het veerpontje naar Fraser Island. Er is een verbinding vanaf Hervey Bay en vanaf Rainbow Beach. Kies voor de laatste. Het 75 kilometer lange strand, waar je met je 4WD overheen kan sjeesen, heeft zijn naam te danken aan de regenboog-gekleurde duinen die de kustlijn omringen. Klim tussen één van de inhammen omhoog voor een kleurrijk uitzichtje. Aangekomen op Fraser Island sluit je de dag natuurlijk af met een lekker stukje vlees van de grill en een koud biertje. Another day in paradise..

Dag 2
Voordat je iets onderneemt, sta dan even stil bij je veiligheid. Eén van de bewoners van Fraser is namelijk de (in)famous dingo. Een wilde hond, die meer de levensstijl van een wolf heeft dan die van Doug the Pug. Overal wordt je voor de beesten gewaarschuwd. Ze vallen namelijk nog weleens mensen aan. Met name kleine kinderen, maar ook een tiener van klein formaat is niet veilig. Euhm, tja.. dan ben ik met mijn anderhalve meter nou ook niet bepaald dingo-safe. Ah fijn, terug naar de orde van de dag. Bezoek vandaag Lake Mckenzie. Het bekendste en naar mijn mening mooiste meer van het eiland. Het zand rondom het meer bestaat uit puur, spierwit kiezelaarde. Het water is zelfs zo zuiver, dat het voor veel planten en dieren niet geschikt is. Voor onze huid schijnt het overigens wel goed te zijn. Dobber heerlijk op je luchtbedje rond, helaas tussen de vele andere mensen. Ga daarom of heel vroeg of aan het einde van de middag. Tijdens een public school holiday maakt dat trouwens geen verschil. Iets om, bij het plannen van een bezoek, rekening mee te houden.
Dobber aan het einde van de middag gerust verder bij Eli Creek. Eli Creek vind je langs 75 Mile Beach. Het is de grootste kreek van het eiland, waardoor kristal helder water vanuit een bron naar de oceaan stroomt. Laat je al drijvend aanspoelen, langs de geparkeerde auto’s en brandende barbecues op het strand. Scoor een broodje hamburger en wat lekkers tegen de dorst.

Lake McKenzie Fraser Island QLD Australia

Dag 3
Leg vandaag wat meer kilometers af en rijd iets verder richting het noorden van het eiland. Stop onderweg bij Maheno Wreck, het boegbeeld van 75 Mile Beach. Rijd verder tot aan Waddy Point. Leuk voor een ochtend vissen. Zwemmen in de zee doet niemand, daar is de zee te wild voor en bovendien de kans groot dat een haai of een blue box jelly fish je dag verpest. Die laatste spoelen trouwens ook aan dus let op waar je loopt. Schijnt nogal vervelend te zijn als je op zo’n beestje stapt. Maak een wandeling naar de top van de heuvel voor een prachtig uitzicht over zee. Het water is zo helder, dat je gemakkelijk roggen of ander zeeleven kan spotten. Staar zo nu en dan ook even naar de horizon, want het is niet geheel ongewoon een walvis uit het water te zien springen. Vlakbij Waddy Point bevinden zich de Champagne Pools. Als je een zeeliefhebber bent dan is dit bij uitstek DE plek om te verkoelen in het water, dat door de verpletterende golven de rotsbaden in loopt. Dit laat een bruisende schuim achter, net zoiets als een goed glas Champagne.

Whale watching at Fraser Island

Dag 4
Tijdens het ontbijt besef je hoe geweldig de afgelopen 3 dagen zijn geweest. Je hebt de meeste high lights van het oostelijke gedeelte van het eiland gezien. Natuurlijk heeft Fraser Island nog meer bijzondere plekken. Om het hele eiland op je gemak te verkennen, heb je minimaal een week nodig. Na het ontbijt neem je het veerpontje weer terug naar het vaste land. Wij stopten onderweg nog even bij een sinkhole, die een week daarvoor had plaats gevonden. Een caravan, auto en kampeertenten verdwenen in de afgrond. Het zal je maar gebeuren. Gelukkig zat iedereen in de stamkroeg voor de buis naar het Australian Football (best een leuk spelletje) te kijken dus zijn er verder geen gewonden gevallen. Brisbane is nog een kleine 5 uur rijden.

lookout Fraser Island Queensland Australia

Meer informatie voor je verblijf op Fraser vind je hier.

– The Goodlife

0 Replies to “Fraser Island: living the Aussie life”

  1. Leuke blog heb jij! kan hier wel wat inspiratie door gebruiken. 🙂 top!

    1. Wat leuk!! Dankjewel. Ik vind het echt super leuk om te doen en als ik dan ook nog anderen kan inspireren, is dat alleen maar mooi meegenomen 🙂

  2. ja super! maar ik begrijp nog niet goed hoe het werkt dit programma, is puzzelen.

Leave a Reply