Aruba vs Curaçao: Two Happy Islands

Bon bini mi dushi! Wie aan de Nederlandse Antillen denkt, krijgt al gauw hartjes in de ogen. Nee? Niet? Laat mij je even een handje helpen. Een tropisch klimaat, prachtige witte stranden met helder blauw zeewater en Caribische sferen. Dat ultieme vakantiegevoel, waar iedereen stiekem toch het meest naar verlangt (al is het maar voor even). Ik kan je vertellen: het is één groot feest! Letterlijk. Maar welk van de eilanden kies je?

Het zijn in ieder geval stuk voor stuk mooie eilanden, waarvan ik er zelf twee bezocht heb. Al zijn mijn vakanties op Aruba en Curaçao met elkaar te vergelijken, het blijven twee verschillende eilanden. Het ene eiland is niet per se leuker dan het anderen, maar wel net even anders. Curaçao is het grootste eiland en heeft mede daardoor iets meer te bieden, terwijl Aruba een meer ontwikkeld toerisme heeft. Op Curaçao vind je over het algemeen veel Nederlandse toeristen en studenten. Op Aruba zul je vooral veel Amerikanen treffen (over beiden valt wat te zeggen). Waar Curaçao meer heuvels en groen kent, is Aruba meer vlak en droog. Curaçao heeft een mooier landschap, maar Aruba heeft mooiere stranden. Dit laatste is natuurlijk volkomen subjectief. Aan beide eilanden heb ik mooie herinneringen overgehouden, wat beiden voor mij op een andere manier bijzonder maakt. Ach, weet je: beslis zelf maar! Een combinatie van verschillende eilanden zou naar mijn mening het beste zijn. Een paar weken eiland hoppen, daar tekent toch iedereen voor?

Cocktail beach Aruba

Beach is better
De stranden zijn voor beide eilanden niet voor niets een trekpleister. Op Aruba vind je vooral lang uitgestrekte stranden met fijn wit zand en super helder water, wat naar mijn mening toch het beeld is waar we allemaal bij wegdromen. Curaçao kent meer baaitjes, wat weer voor meer variatie zorgt. Een aantal hiervan horen echter wel bij resorts, wat maakt dat je er als bezoeker een klein bedrag voor moet betalen. Deze plekken zijn weliswaar van alle gemakken voorzien, maar je zult er minder lokale bevolking vinden. Op zijn tijd is het natuurlijk best lekker om alle luxe bij de hand te hebben, maar ik houd toch meer van puur en echt. In dat opzicht zijn Grote en Kleine Knip (ook wel Kenepa genoemd) betere opties dan Mambo of Jan Thiel. Ik vind ze persoonlijk ook mooier. Playa Forti is er ook eentje. Al is het hebben van een (huur)auto dan wel handig. Met de bus kom je er ook wel, uiteindelijk. Toch hebben wij ons bij Club Moon (nu Saint Tropez Oceanclub) ook prima vermaakt. De cocktailtjes bij Mambo en Jan Thiel zijn ook niet verkeerd hoor, maar gaan niet op tegen de schoonheid van het westen.

Beach club Moon view Curacao

De stranden van Aruba worden tot de mooiste van de wereld gerekend en terecht! Eagle Beach aan de westkust is er één van. De meeste hotels en resorts zijn hier vlakbij en dat is niet zo gek, want het lange brede witte strand heeft niet alleen een mooie blauwe zee. De prachtige fofoti bomen maken het beeld af. Deze boom heeft een unieke vorm en is door de sterke wind schuin naar de zee gegroeid. De fofoti op Eagle Beach wordt vaak als het gezicht van Aruba gezien. De zonsondergangen zijn trouwens ook een reden om op dit strand neer te ploffen. In het meest zuidelijke oosten vind je Baby Beach, het andere pareltje van het eiland. Het zeer ondiepe water maakt het mogelijk, dat je tot ver van de kustlijn nog kunt staan. Het strand is ook erg geliefd bij de Arubanen zelf, waardoor het er in het weekend druk kan zijn. Neem je luchtbedje en een lekker koud drankje en dopper de hele dag in het water. Hopi bon!

Tree Aruba

Natuur
De eilanden hebben meer te bieden dan alleen een paar mooie strandjes. Verlaat Curaçao niet zonder naar Westpunt te hebben gereden! Onderweg kom je meerdere spots tegen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Shete Boka National Park, aan de ruwe noordkant van het eiland. Hier vind je prachtige inhammen aan de woeste kust, een Natural Birdge en een kleine grot waar de zee binnen stroomt. Een ander bezoekje dat niet mag ontbreken, is die aan het Christoffelpark. Als natuurliefhebber zit je hier sowieso goed. De autorit door dit park is even spectaculair te noemen. De weg is smal en kan nogal bochtig en steil zijn, wat af en toe doet lijken alsof je in een achtbaan zit. Een wandeling naar de top van de Christoffelberg mag je natuurlijk ook niet overslaan. Wij deden dat als een stelletje amateurs op onze slippertjes. Misschien waren sneakers een beter idee geweest. Stop op de terug weg nog even bij Santa Martha Baai voor een verbluffend uitzicht. Trust me, you’ll thank me later! 😉

Christoffel berg Curacao

Ook Aruba kent een aantal bezienswaardigheden, die de moeite waard zijn. Arikok National Park is er één van. In het park vind je een kleine natuurlijke brug. Waag de klim naar beneden om deze van dichtbij te zien. De Natural Bridge een stukje verderop is een aantal jaar geleden ingestort, maar zeker nog wel een bezoek waard. Vlakbij tref je de Bushiribana Ruïnes, die bekend staan als goudmijnen. Helemaal in het noordwesten vind je California Lighthouse. De vuurtoren zelf is niet heel bijzonder, maar een wandeling door de nabijgelegen duinen is dat wel. Aruba heeft een beetje een vlak woestijnachtig landschap, maar dat heeft eigenlijk ook wel wat. Dit maakt de Hooiberg midden op het eiland extra opvallend. Neem de 601 treden naar de top en geniet van het prachtige uitzicht. Precies 601? Daar zijn de meningen over verdeeld. Je moet maar zo denken: het is een goede workout om al die kilootjes, die erbij zijn gekomen weer weg te zweten. De weg terug is in ieder geval een stuk makkelijker (voor iemand die geen moeite met hoogtes heeft dan).

Willemstad vs Oranjestad
Misschien is het verschil tussen Aruba en Curaçao wel het meest zichtbaar in de 2 steden. Willemstad vormt met de kleurrijke gebouwen het boegbeeld van Curaçao. De uitstraling en historie geven de stad een authentieke charme. De Sint Annabaai splitst de 2 wijken Punda en Otrobanda van elkaar. Via de Koningin Emmabrug kun je van de ene kant naar de andere kant komen. Het feit dat dit de enige drijvende houten brug ter wereld is, maakt het bijzonder. Al is de meeste architectuur van Portugese oorsprong, het doet toch aan Nederland denken. Vandaar dat de stad soms het Amsterdam van het westelijk halfrond wordt genoemd.

Op Aruba is dat anders. De stad mag dan wel Oranjestad heten, het doet ondanks de koloniale architectuur meer denken aan Disney World Florida. Het wordt niet voor niets weleens het Vegas van de Caribische Eilanden genoemd. Dit is niet per definitie verkeerd, helemaal niet zelfs. De verbondenheid met Nederland vond ik alleen minder voelbaar. De felle kleuren van de gebouwen geven het centrum een sfeervolle Caribische uitstraling. Maak ook een wandeling langs de jachthaven om de vele leguanen te spotten en neem een kijkje in het Wilhelmina Park.

Night Life
Het spreekt voor zich dat je op beide eilanden tot in de vroege uurtjes flink kan feesten. Curaçao heeft een bruisend en veelzijdig uitgaansleven. Elke avond is er ergens wel iets anders gaande. Echter ligt het allemaal iets meer verspreid en is het handig als je van te voren bedenkt, waar je de avond wilt doorbrengen. Je hebt een taxi nodig om van de ene happening bij de andere te komen. Vooral de Nederlandse studenten en het merendeel van de toeristen gaan de populairste feestjes af. Veel leuker is het natuurlijk om een keer van dat patroon af te wijken en juist de lokale tentjes eens op te zoeken. Sla die Nederlandse karaoke avond dus over en leer eerder ergens dansen. Ik bedoel Hazes is nou niet bepaald die Caribische sfeer waar je naar zocht, toch? Al maakten wij mee, dat Wolter Kroes heel toevallig een videoclip schoot toen wij bij Mambo heerlijk op een ligbedje dachten te genieten. Wolter op repeat. We hadden er nog voor betaald ook. Anyway, bezoek verder wel gewoon alle geliefde bars en clubs als er een leuk feestje is. Gezellig is het overal wel. Er zal ongetwijfeld een hoop veranderd zijn, sinds die keer dat wij er waren, maar ik weet zeker dat je jezelf niet zal vervelen.

Op Aruba is het allemaal wat knusser en liggen de uitgaansgelegenheden meer centraal. Voor het nachtleven op Aruba moet je dan ook in Palm Beach zijn. Vind je het in de ene club toch niet zo gezellig, loop dan naar de andere. Of doe bij elke tent gewoon een drankje. Er is namelijk een divers aanbod. Neem sowieso een kijkje bij Señor Frogs, al is het alleen maar om een yard cocktail te bestellen. Voor een wat meer relaxte sfeer ga je naar Sky Lounge, gelegen in de Paseo Herencia Mall. Doe er een drankje, voordat je een bezoek brengt aan Confession Club of één van de andere discotheken. Voor dat echte Caribische gevoel ga je natuurlijk naar een strandfeestje, op Moomba Beach bijvoorbeeld. Je hebt gegarandeerd een geslaagde avond!

Sunset Eagle Beach Aruba

Leave a Reply