Het sprookjesachtige Marrakech

getting lost Marrakech Morocco Africa

Zien en gezien worden. De sprookjesachtige stad is zeg maar nogal hot. Terecht, want die felle zon tegen die pastelgekleurde stadsmuren en kleurrijke tapijten en specerijen leveren mooie plaatjes op. Dat wilden ook wij met onze eigen ogen bewonderen. Dus middenin de nacht ging de wekker om op de eerste vlucht richting de parel van het zuiden te stappen. Marrakech here we come!

Maar dan: “This is your captian speaking with the local weather conditions.” Ja hoor, regen! Hoe dan?! We balen even, maar dan zet een taxi ons af aan de rand van het oude stadscentrum. Hallo Medina. We volgen een vriendelijke vrouw een souk in en worden betoverd door geurrijke kruiden, schilderachtig aardewerk en schitterende lichtjes. Alsof je in een sprookje stapt, even dan. Al snel komen we terecht in een chaotische drukte. Links hangt een groot stuk vlees aan de haak, rechts worden we gepasseerd door een fietser met vier gillende kippen ondersteboven aan het stuur, achter ons klinkt een toeterende scooter. Vol enthousiasme neem ik het lokale leven in mij op. Hier word ik intens gelukkig van. Ik kijk naar mijn reisgezelschap, die toch net iets minder vreugde lijkt uit te stralen. Na een paar honderd meter arriveren we, volledig overdonderd, in onze riad: een oase van rust. Onder het genot van een kopje suiker met wat muntthee laten we onze indrukken langzaam bezinken. Een perfecte eerste ontmoeting met een magische stad.

souk shopping Marrakech Morocco

Doe alsof je Alice in Wonderland bent

Want, verdwalen in een van de vele souks is juist het doel! De souks moet je zien als een groot dolhof van smalle straatjes met tal van winkeltjes. Eén verkeerde afslag en je raakt meteen gedesoriënteerd, maar who cares? Je komt altijd wel weer ergens uit. Misschien ontstaat er lichte paniek bij de gedachte, maar echt: struinen door de souks is een geweldige belevenis. Ik kan daar echt de hele dag zoet mee zijn. Leer een paar woordjes Arabisch. Mijn ervaring is dat een vriendelijke “salaam” al snel een glimlach oplevert. Vooraf werd ik gewaarschuwd voor de opdringerigheid van verkopers, maar zelf heb ik dat niet zo extreem ervaren. Misschien had ik het mij erger voorgesteld. Ja, men is minder bescheiden dan in Azië, maar nee is ook hier gewoon nee. Soms moet je daarvoor wel net even wat directer uit de hoek komen. Op Djemaa el Fna (dat beroemde plein) voelde ik mij bijvoorbeeld net een wandelende portemonee. Daar word ik altijd een beetje opstandig van. Zo eiste een gozert geld omdat hij wazig op de achtergrond van mijn foto stond. Als ik ongevraagd mijn camera in je muil dauw, geef ik je een punt. Nu dacht ik: “Pleurt toch op!” Gelukkig deed ie dat ook. Fotograferen in de souks leverde daarentegen geen problemen op. Vraag uiteraard wel eerst even netjes of men bezwaar heeft tegen een foto van hen en/of hun producten. Beleefdheid is meestal voldoende voor toestemming. Tip: download Maps.me. Met een beetje geluk, kom je altijd weer bij je riad terecht. Zo niet: vraag het een winkelier of loop een restaurantje binnen. Pas op voor ongevraagde aangeboden hulp. Ook al hoeft dit echt niet altijd een scam te zijn. Wees dus niet bang om Alice uit te hangen, maar verlies je gezonde verstand niet.

door Arabic architecture Marrakech Morocco

Ontsnap zo nu en dan even aan alle hektiek

Marrakech, en de medina in het bijzonder, is een hippe en mega toeristische stad. Iets waar ik normaal helemaal niet zo enthousiast van word. Toch geeft het Marrakech net even wat meer allure. Waarom? Het barst er van de trendy rooftop bars. Het heeft niets met cultuur snuiven te maken, maar je kunt wel even bijkomen van alle prikkels. Geloof me, dat heb je nodig! Even dat middag briesjes door je haren of genieten van die avond zon op je smoel. Negen van de tien keer is er niet alleen maar aandacht aan het interieur besteed, maar kun je er ook gewoon goed eten. Shatto vind ik daar een goed voorbeeld van. Het internet staat vol met adresjes, maar je kunt je natuurlijk ook gewoon aangenaam laten verrassen. Zie je een mysterieuze trap? Meestal brengt die je op een sfeervol terras. Hop dus lekker van dakterras naar dakterras en geniet van de vele mooie uitzichten over de stad.

Vink wat bezienswaardigheden uit je Lonely Planet boekje af

Als je er dan toch bent he?! Bovenaan mijn lijstje stond koranschool Ben Youssef. Helaas bleek de medersa aan renovatie toe. Lekker dan. Land je niet alleen in de regen, nee is het enige wat je ECHT wilde zien ook nogeens gesloten. Niet getreurd: de stad heeft meer mooie bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. En die regen duurt vaak maar even. Breng, als je van architectuur houdt, zeker een bezoek aan het Bahia Paleis. Mooi negentieneeuws optrekje met prachtige kamers en imposante binnenplaatsen. De achtertuin van Yves Saint Laurent wint het wel. Jardin Majorelle is met haar mozaïke fonteinen en enorme catussen een kleurrijk tropisch feestje. Voor je rust kom je er echter niet. Daarvoor ga je op zoek naar de verborgen tuin in de binnenstad. Le Secret Jardin is misschien minder populair, ze is zeker niet minder mooi. Koutoubia, de grooste moskee van de stad, is voor niet-moslims alleen vanaf de buitenkant te bewonderen. Tip: ook te zien vanaf één van de dakterrassen op Djemaa el Fna. Vooral een mooi gezicht tijdens zonsondergang. Bovendien kun je dan tegelijk het plein tot leven zien komen. Persoonlijk vond ik het een meer plezierige ervaring dat van bovenaf te aanschouwen. Het plein is leuk om overheen te wandelen hoor, maar voelde verder als een groot fiasco. Niet helemaal mijn ding. Laat ik het zo zeggen: je moet ervan houden.

Gate Bab Agnaou medina Marrakech

Marrakech heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de rest van het land. Om meer van Marokko te ontdekken, hoop ik ooit nog eens met de auto door het land te mogen reizen.

Inshallah!

Geef een antwoord