Wat maakt Kaapstad zo tof?

Sunset Camps Bay Cape Town South Africa

Wat de tofste stad ter wereld is, laat ik in het midden, maar Kaapstad komt hoe dan ook in de buurt. Van bergachtige landschappen tot parel witte stranden. Van indrukwekkende historische verhalen tot een kleurrijke en levendige cultuur. Van inspirerende street art tot culinaire hoogstandjes. De moeder der steden heeft het simpelweg allemaal. Opnieuw heb ik mijn hart verloren. Aan de stad, aan de mensen en aan alles eromheen. Dit is wat Kaapstad voor mij zo bijzonder maakt:

Vier seizoenen in een dag
Voor wie het is ontgaan: Zuid-Afrika ligt op het zuidelijke halfrond, wat betekent dat de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die van ons. Wij bezochten Zuid-Afrika dus in hartje winter. Gelukkig kent het land mildere winters dan wij. Toch is het weer in Zuid-Afrika nergens zo onvoorspelbaar als in Kaapstad. Zo sta je op met herfstachtig weer, voelt het tijdens de lunch aan als zomer en is met zonsondergang de lente aangetreden. Temperaturen kunnen in deze periode tussen de 5 en 20 graden liggen. Ja, ook op dezelfde dag. Goed om rekening mee te houden bij het inpakken van de koffer!

Mandela street art District Six Cape Town

Food to die for!
Of misschien kan ik beter zeggen: food to live for. Serieus, in Kaapstad kun je super lekker, divers en redelijk betaalbaar eten. Neem bijvoorbeeld The Shortmarket Club, La Mouette en Kloof Street House (to name a few). Bij Bocca en Seabreeze hebben we ook best lekker gegeten. Helaas zijn niet alle restaurants in de winter ook vanzelfsprekend dagelijks geopend. Anders hadden wij ook graag The Test Kitchen, Mink & Trout en Foxcroft geprobeerd. Voor een stevig ontbijt of de dagelijkse dosis vitamines kun je terecht bij Jason Bakery, Molten Toffee, Lola’s, Clarke’s Bar of Superette. Je voelt je als een kind in een snoepwinkel. Alleen al daarom is Kaapstad een bezoek waardig. Mits je van Italiaanse afkomst ben, dan kunnen we hierover eventueel nog discussiëren.

Kaapstad is enorm divers
De stad kent verschillende wijken met ieder zo zijn eigen charme en karakter. Alhoewel je sommige wijken misschien liever wilt vermijden, geven anderen juist de vele gezichten van de stad weer.  Wij verbleven in het stadscentrum, tussen de wijken The Gardens en De Waterkant, in een super mooi koloniaal pand genaamd Victoria Court. Deze Airbnb op Kloof Street was trouwens ook ideaal. Je vindt hier veel cafeetjes en boetiekjes. De centrale ligging maakt het een goede uitvalsbasis om de rest van de stad te verkennen. Ik raad ten zeerste aan om op je eerste dag bij één van de Free Walking tours aan te sluiten. Waarom? Je leert de stad en haar turbulente verleden zo wat beter kennen. Wij kozen voor de Apartheid to Freedom walk. Het bracht ons in de historische wijk District Six. Heel interessant. Breng ook zeker een bezoekje aan het District Six Museum. De haven aan de waterkant is vooral gezellig wanneer de zon schijnt en je heerlijk op een terrasje mensen kan kijken. Voor al die fel gekleurde huisjes moet je in Bo-Kaap zijn. Inmiddels bekend als de meest gefotografeerde wijk, van oudsher een Maleisische buurt.

colourful houses Bo-Kaap neighbourhood Cape Town
street art city center Cape Town

Woodstock wordt gezien als opkomende wijk. Creatievelingen proberen deze wijk nieuw leven in te blazen en dat lukt aardig. Laat een local je meer vertellen over de vele street art, breng een bezoek aan Woodstock Exchange of struin op een zaterdagochtend over de markt in The Old Biscuit Mill. Schijnt nogal hip and happening te zijn. Minder hip and happening, maar als je het mij vraagt wel een absolute must, is de wijk Langa. Langa is de oudste township van Kaapstad en laat zien dat een township meer is dan het op het eerste gezicht doet voorkomen. Natuurlijk bezochten wij Langa niet op eigen houtje, maar samen met Siviwe. Bijzondere ervaring. Last but not least: Camps Bay, het Beverly Hills van de stad. Over contrast gesproken.. Naast peperdure villa’s heeft Camps Bay ook waanzinnige sundowners. Neem een kleedje en een goede fles wijn mee en wacht totdat de zon in de Atlantische Oceaan is verdwenen. Baie lekker!

De omgeving is onwijs mooi
Met een beetje geluk is die beroemde berg vanuit bijna elk punt in de stad te zien. En wat is ie mooi! Toch is de Tafelberg niet de enige natuurschoonheid van Kaapstad. Maak op een heldere dag daarom de klim naar de top van die andere mooie berg, ook wel Lion’s Head genoemd. Vanaf Lion’s Head heb je uitzicht over de stad en zie je ook nog steeds het boegbeeld van Kaapstad. Met die reden krijgt Lion’s Head mijn voorkeur. Is de klim omhoog net te ver voor je? Halverwege heb je ook al prachtig uitzicht. Vanaf Signal Hill kijk je trouwens ook goed over de stad en krijg je beide bergen op de achtergrond cadeau. Bovendien kun je hier met de auto komen. Erg geliefde spot tijdens zonsondergang. Vergeet je picknick mandje niet!

Op een uurtje rijden van de stad vind je het Kaapse Schiereiland. Huur een auto en rijd via Chapman’s Peak richting het meest zuidwestelijke punt van Afrika. Chapman’s Peak wordt gezien als één van de mooiste wegen ter wereld. De 9 kilometer lange kustroute loopt van Hout Bay tot Noordhoek en schijnt zo’n 114 bochten te hebben. Ik heb ze niet geteld. Je moet wel wat tol betalen, maar je kunt onderweg meerdere keren stoppen om van het fantastische uitzicht te genieten. Zo mooi!

Eenmaal in Noordhoek kun je bij Jakes even een pitstop maken. Rijd vervolgens via Glencairn Expy verder tot aan Boulders Beach. Op dit strand vind je een kolonie Afrikaanse pinguïns. I mean come on? Hoe cute is dat? Helaas moet je het zicht vanaf een platform delen met hordes andere toeristen. Echt, het toerisme is de laatste jaren volledig losgeslagen, maar dat ter zijde. Je kunt trouwens een stukje verderop het strand met de pinguïns delen. Leuke ervaring voor in de zomer. Weet alleen wel dat ze enorm stinken en hun boodschap doen waar en wanneer ze daar zin in hebben. But everything for the gram, right?!

life at the beach is better

Rijd verder naar Cape Point en Kaap De Goede Hoop. Beide bevinden zich in het Table Mountain National Park. Je kunt er verschillende wandeltochten maken en dieren spotten. Wij zagen twee struisvogels, maar het schijnt er ook te stikken van de bavianen. Je wordt er in ieder geval overal voor gewaarschuwd, maar wij hebben er geen baviaan gezien. Je kunt het park natuurlijk niet verlaten zonder een foto bij het beroemde bord. Gefeliciteerd, je bevindt je op het meest zuidwestelijke punt van het continent Afrika. Waarom dat een ding is weet ik ook niet. Voor het aller zuidelijkste punt moet je trouwens in het plaatsje L’Agulhas zijn.

Ik had het vooraf niet gedacht, maar het bezoek aan Robbeneiland heeft mij enorm geraakt. Je kunt het eiland niet zelfstandig bezoeken. Er gaan alleen maar tours. In bussen met 50 anderen wordt je over het eiland gereden, waarna je een rondleiding krijgt door de beruchte gevangenis. Ik had mij voorbereid op onpersoonlijk routine werk en verdwaalde selfiesticks. Niets bleek minder waar. Misschien hadden wij het getroffen met onze gids. Met hoeveel passie hij verhalen van mensen heeft weten te vertellen is zeer inspirerend. Het deed mij een paar keer even slikken. Na het hartverscheurende verhaal van Robert Sobukwe, bedankt onze gids ons ten zeerste voor ons bezoek en herinnert hij ons aan onze taak om daar waar deze mensen voor hebben gevochten, voort te dragen. Ik kan het maar moeilijk drooghouden of we worden opgevangen door Mbatha Ntando. Ntando heeft zelf 7 jaar als politieke gevangene op Robbeneiland doorgebracht en geeft nu rondleidingen. Hij brengt ons naar een ruimte waar hij zijn verhaal en dat van anderen met ons deelt. Dit doet hij graag, zo legt hij uit. Hij krijgt wederom de hele groep stil en had nog uren kunnen vertellen, maar het is tijd om te gaan. Natuurlijk krijg je ook de cel van Mandela te zien, maar eerlijk.. Een bezoek aan Robbeneiland is zoveel meer dan dat. We lopen terug naar de boot met als doel te ervaren wat deze mannen hebben moeten ervaren toen zij Robbeneiland verlieten. Simpelweg onmogelijk!

Tijd over? Wandel dan nog even door de Kirstenbosch Botanical Gardens. Hoort thuis in het rijtje mooiste tuinen ter wereld en niet alleen maar omdat het aan de Tafelberg grenst. Je kunt de botanische tuin het hele jaar door bezoeken, maar in de zomer worden er concerten gegeven door lokale artiesten. Hoe tof is dat? Er valt nog zoveel meer te zien en te doen. Voor Kaapstad en omgeving kom je eigenlijk altijd tijd te kort.

Hoe zit het eigenlijk met de veiligheid in Kaapstad?
Oja, daar wordt nogal over gesproken. Ik kan natuurlijk alleen maar spreken over de eigen ervaring, maar die is en blijft subjectief. Wij hebben ons in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika in ieder geval niet onveilig gevoeld. Criminaliteit komt in elke grote stad voor dus ook in Kaapstad. Gebruik je gezonde verstand zoals je dat elders ook zou doen. Vermijd afgelegen plekken, zwaai niet met je waardevolle spullen en ga ’s avonds niet alleen op pad maar neem een Uber. Lees anders dit artikel ook nog even en ik weet zeker dat ook jij Kaapstad fantastisch zal vinden.

Lion's Head sunset view Camps Bay

Geef een antwoord