Railay Beach: droomparadijs of toeristische trekpleister?

Longtail boats Phra Nang Beach Railay Thailand

Railay Beach is een beetje een combinatie van Jamaica en Lloret de Mar met een Aziatisch sausje. Klinkt apart, is het ook. Railay is een schiereiland in de provincie Krabi. Vanwege enorme kalkstenen rotsen is de plaats enkel te bereiken per boot vanaf Ao Nang of Ao Nam Mao. De afgelegen ligging zorgt voor een ongedwongen en prettige sfeer. Die relaxte vibe en het feit dat je er een aantal Rastafari’s zult vinden, maken dat het voelt alsof je op één of ander Caribisch eiland bent. Voeg daar een zuipende mensenmassa aan toe, die in bikinistring of veel te strak zwembroekje de winkelstraat over struint en je krijgt ineens een heel ander beeld. ‘Ben ik nou op de Costa del Sol beland?’ Even vergeet je dat je in Azië bent. Gelukkig biedt Railay genoeg mogelijkheden om op avontuurlijke wijze wat cultuur op te snuiven, terwijl je tussen door op je handdoekje aan het strand van de zon geniet.

Railay is een geliefde bestemming en dat is niet zo gek. De stranden zijn onwijs mooi. Het geeft je misschien geen onbewoondeiland gevoel, maar wanneer alle dagjes mensen langzaam verdwijnen en de rust enigsinds terug keert, maakt die fantastische zonsondergang een hoop goed. Dat alles hier een paar baht meer kost, is dan ineens niet meer belangrijk. Eveneens als de meisjes voor de ingang van beautysalons en proppers van bars en restaurants, die je naar binnen proberen te lurken. Lach ze vriendelijk toe terwijl je over de boulevard van Railay East voorbij flaneert. De boulevard lijkt bij The Last Bar te eindigen, maar doet dat niet. Loop door totdat je Tew Lay Bar gevonden hebt en Dexter (oh nee, ik was in Thailand) maakt met alle plezier een cocktailtje voor je klaar. Railay isn’t that bad!

Raily West sunset Thailand

Railay Viewpoint & Phra Nang Beach
Vanaf Railay East is Phra Nang Beach makkelijk te bereiken via een wandelpad. Onderweg kom je de afslag naar Railay Viewpoint tegen. Nee, geen pad dat de heuvel op loopt, maar een stuk touw dat langs de klif hangt. ‘Easy climb’, they said. Easy was het zeker niet, maar wel de moeite waard! Denk je na afloop nou: ‘appeltje eitje’. Er loopt ook nog een hike naar een lagoon, die net even wat pittiger schijnt te zijn.
Waarschijnlijk herken je Phra Nang Beach van de vele foto’s uit tijdschriften. Dat plaatje van dat strand met longtailboot, waar op de achtergrond een rots uit het water steekt. Juist, die ja! In levende lijven net zo prachtig. Het enige nadeel is, dat je het zicht met vele andere toeristen moet delen. Bovendien word je lastig gevallen door een stel brutale apen, die je voedsel stelen als je even niet op let. Geen paniek, aan die iphone 7 hebben ze niks. Vervelend zijn ze wel. Wel leuk? Het strand heeft een grot vol met houten penissen. Yep, only in Thailand. Vissers en locals geloven, dat dit offer aan de godin van de grot hun voorspoed zal brengen.

Phra Nang Beach sunset

Ton Sai
Velen verschillen van mening wanneer het over het mooiste strand van Krabi gaat. Is het nou Railay West of Phra Nang? Als je het mij vraagt, steekt Ton Sai Beach er met vlag en wimpel boven uit. Waarom? Net zo mooi, maar veel minder druk bezocht. Wellicht heeft dit te maken met de bereikbaarheid en het feit dat het lang niet zo ontwikkeld is als de buurman. Aan de noordkant van Railay West vind je een pad dat naar Ton Sai leidt. Je moet af en toe over wat rotsen klimmen, maar de route is lang niet zo uitdagend als de klim naar het uitkijkpunt. Ik heb het op blote voeten gelopen. Prima te doen. De sfeer in Ton Sai is nog meer laidback. Er is niet veel meer te doen dan neer te ploffen in het zand, van strandbar naar strandbar te hoppen op de deuntjes van Bob Marley of een hapje te eten bij één van de vele eettentje op Ton Sai’s main road. Van het handje vol mensen wat je tegen komt, is de ene helft waarschijnlijk knetter stoned en hangt de andere helft met een touw aan één van de rotsen. Oké, dat is overdreven but you get the picture. Niks moet hier, maar alles kan. Enige minpunt is het overtollige afval. Doodzonde! Desalniettemin maakt het plaatje van die heldere blauwe zee tegen die fel groene jungle een hoop goed.

Tiger Cave Temple
Je kunt Krabi niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de Tiger Cave Temple! De tempel bevindt zich op de top van een klif ter hoogte van zo’n 600 meter. De 1260 treden (het zijn er 23 meer dan dat wordt aangegeven) naar de top zijn een helse marteling, maar aan het eind van de rit wordt je inspanning beloond. Met een waanzinnig uitzicht en jawel, gratis wifi! Hoe verzin je het? Je vindt er echter geen tijger verstopt in een heilige grot, maar wel een mega groot boeddha beeld. Onderweg naar de top kom je hordes apen tegen. Stop je fles water dus goed weg anders ben je die mooi kwijt. Het heeft mij precies 49 minuten gekost om die 1260 treden te beklimmen. Wil je het record verbreken dan moet je het klusje binnen 10 minuten klaren. Helaas. Wees je ervan bewust dat je een tempel bezoekt. Tip: trek een shirt met mouwtjes aan en neem een sarong mee om je benen te bedekken. De Tiger Cave Temple was zonder twijfel een hoogtepunt van mijn reis door Thailand.

top of mountain view Tiger Cave Temple Krabi Thailand

When you stop and look around 
this life is pretty amazing.

Geef een antwoord