Het beste van Melbourne

What’s not to love?! Een bezoek aan Melbourne gaat niet zo zeer over het zien van de bezienswaardigheden, maar meer over proeven, proberen en ervaren. Alhoewel de stad in vergelijking met Sydney compact is, is men er vindingrijk en dynamisch. Of het nou over het weer gaat, de kleurrijke streetart in de vele laneways of een jonge ondernemer met een nieuw hip concept. Melbourne beweegt! En oh my, wat een heerlijk ritme! De stad staat bekend om de beste koffie, het verrassende culinaire aanbod en die Europese ‘vibe’. Melbourne straalt trots, passie en enthousiasme uit, net als de mensen die er wonen. Wij Rotterdammers weten wat dat is. Het schepte een band.

Processed with VSCO with a5 preset


Melbourne laneways
De beste manier om de cultuur van de stad te ervaren, is te verdwalen in de vele sfeervolle steegjes en arcades vol met boetiekjes en intieme cafeetjes. Een combinatie van klassiek en chique versus stads en rauw. Met ieder hun eigen karakter en charisma is het alsof je van de ene wereld in de andere stapt. Nu snap ik waar die ‘Europese sfeer’ vandaan komt, waar vele reizigers voor mij het over hebben gehad. Het is dan ook niet zo gek dat er genoeg stadstours worden georganiseerd. Ongetwijfeld zul je dan van veel informatie worden voorzien, maar mijn advies is: ga lekker zelf op ontdekking. Via That’s Melbourne zijn verschillende wandelroutes voor je uitgestippeld. Begin bij Flinder Street Station op de traditionele ontmoetingsplaats ‘under the clocks’. Laneways die je zeker niet mag overslaan zijn Centre Place, The Causeway, Union Lane en Hoiser Lane. Vooral bij de eerste en de laatste zul je vele andere toeristen treffen. Ben je net als ik into streetart dan kun je jezelf op Hoiser Lane de hele dag vermaken. Je vindt er namelijk ook graffiti artiesten aan het werk. Haal een koffie bij het veelzijdige boetiekje Good2Go en je hebt zo weer een gesprek met iemand uit een ander werelddeel, die inmiddels alweer 3 jaar in de stad woont. En voor je het weet zit je midden in een discussie met een Aboriginal over het leven van nu en de minder mooie geschiedenis die daaraan vooraf is gegaan. Lets not forget! 

Processed with VSCO with a5 preset   street art centre place Melbs

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset


Coffee, food & drinks

Wat Melbourne onderscheidt van andere grote steden in Australië, is de ontdekkingsreis die je als bezoeker meemaakt. Die verstopte ‘hole in the wall’ cafés en mysterieuze trappen, die je naar een hip dakterras leiden. Waar je normaal die zijstraat na zonsondergang zou vermijden, brengt Melbourne je misschien juist wel een aangename verrassing. Het is iedere keer weer een feestje! Het gaat natuurlijk niet alleen om die goede kop koffie, maar ook om die beleving. Een echte must is Local Birds, te vinden in The Causeway op Little Collins Street. Dit is een goed voorbeeld van zo’n ‘hole in the wall’ café. Het viel op door het werkende volk wat er in de rij stond voor een lekker bakkie. Zeker een aanrader. Ik ben er zelfs nog een keer teruggegaan en dat doe ik op reis niet vaak. Alhoewel de koffie eigenlijk bijna overal goed is, krijg je er bij 5 and Dime Bagel een overheerlijke bagel bij. Dit ligt een beetje aan de rand van het centrum, maar met de gratis tram ben je er zo. Voor de lekkere trek ga je naar Waffee aan Swanston Street. Zin om onder het avondbriesje een drankje te doen? Ga opzoek naar Rooftop Bar en Loop Rooftop. Bij die laatste kun je ook een heerlijke lichte maaltijd krijgen. Cocktails drinken doe je bij Section 8. Over onderscheidend gesproken She Been heeft de passende slogan ‘We’re a little bit different’ en dat zit hem voornamelijk in het menu. Probeer de coconut en chili icecream. Last but not least: midden op de Yarra River onder de Evan Walker Bridge vind je Ponyfish Island. Ik houd zo van deze stad!

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

   Processed with VSCO with a5 preset


Melbourne heeft nog meer te bieden

Aan de andere kant van de Yarra River vind je Southbank met de wat meer moderne hoge gebouwen. Bij mooi weer leent dit zich prima voor een wandeling langs het water. Bij slecht weer kun je ontsnappen in één van de vele restaurants, entertainment- en winkelcentra. Bespaar jezelf de moeite en sla Docklands over. Hier vind je alles behalve die fijne sfeer van de stad. Wel leuk is de Webb Bridge, een brug met een uniek uiterlijk wat ontworpen werd als project voor de publieke kunst. Een must is natuurlijk een bezoek aan de Eureka Tower. Vanaf het skydeck van de toren kijk je uit over de stad op een hoogte van zo’n 297 meter. Dit is vooral mooi in de avonduren wanneer de stad is opgelicht. The Edge Experience mag niet ontbreken bij een bezoek aan Eureka. Stap in een glazen lift, die je uit het gebouw laat treden. Je bevindt je nu letterlijk boven de afgrond. Ik kreeg even een heel apart gevoel van binnen, but I survived. De volgende stap wordt sky diven. Zo komen we nog eens van die hoogtevrees af. Helaas mag je geen telefoon of camera mee de lift innemen. Er wordt namelijk een foto gemaakt, die je na afloop kunt kopen. Een beetje zoals bij de Efteling. Leuk om na afloop een glimp van op te vangen, maar kopen doe je het zelden. Ach, je bent weer een beleving rijker.

   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Bijzonder is een bezoek aan de Shrine of Remembrance te noemen. Dit pronkstuk van de stad werd tussen 1927 en 1934 gebouwd voor alle Victorianen, die in de Eerste Wereldoorlog hebben gediend. Vandaag de dag is het een gedenkteken voor alle Australiërs, die gediend hebben tijdens een oorlog. Het monument is zo ontworpen, dat eens per jaar, op 11 november om 11 uur, het zonlicht door een opening in het dak op het woord ‘liefde’ schijnt. Op andere dagen vindt er voor het publiek een constructie plaats, zodat je dit idee kan ervaren. Een mooi gebaar. Van het balkon heb je uitzicht op de skyline van Melbourne.

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Roof shrine of Remembrance   monument Shrine Melbourne

view over the city of Melbourne from Shrine of Remembrance


Tijd over?

Ga naar het strand! Bij mooi weer gaan de meesten richting St. Kilda Beach. St. Kilda is de upcoming buitenwijk van Melbourne, waar je ook het beroemde Luna Park kunt vinden. Leuk weetje: net na zonsondergang kun je hier pinguïns spotten, die vanuit het water hun nest weer opzoeken. Daarvoor hoef je dus niet naar Phillip Island. Alhoewel St. Kilda zelf misschien meer te bieden heeft, raad ik toch aan de trein naar Brighton te nemen. In deze wat meer exclusieve voorstad van Melbourne vind je Brighton Beach, wat bekend staat om de vele gekleurde strandboxen. Vanaf het zuidelijke uiteinde van het strand kijk je op die prachtige wolkenkrabben van de stad. Bij een bezoek aan Melbourne hoort natuurlijk die legendarische rit langs The Great Ocean Road, maar daarover de volgende keer meer. Stay Tuned!

Processed with VSCO with a5 preset   bathing boxes Brigton Beach

Processed with VSCO with a5 preset   Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

– The certified city life

 

Geef een antwoord