De Rotterdamse burger

rotterdam street art photography

In Rotterdam is men vooral veelzijdig. De Rotterdammer is rauw, echt, trots en trouw, hardwerkend, jong, modern, eerlijk en direct. Hij is puur, recht toe recht aan. Zoals het is, zo zal je het in Rotterdam ook krijgen. Ondanks deze duidelijk aanwezige kenmerken, bestaat er geen één soort Rotterdammer. Ze zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, dik, dun, jong, oud, blond, bruin, rood, pimpelpaars, geboren of aangewaaid. Wat al deze Rotterdammers bindt, is die onvoorwaardelijke liefde voor hun stad, waar ze zo van houden en tegelijkertijd ook zo lekker op kennen schelden. Maar doe dat laatste als niet-Rotterdammer nou niet, want dan hebbie ruzie (alleen Rotterdammers mogen dat). Rotterdammer ben je in je hart! Rotterdam zit gewoon in de burger en de burger zit in Rotterdam. En niet zo’n beetje ook. De teller blijft maar gaan. Zoals in vele grote steden, kun je in Rotterdam inmiddels ook op elke hoek van de straat een burger joint vinden. Vinden wij helemaal niet erg, want die burgers lusten we graag! Tijd om er eens een aantal te proberen.

IMG-20150511-WA0003

Gracy’s
Als het gaat om de aankleding staat Gracy’s met vlag en wimpel bovenaan. De meeste tentjes hebben tegenwoordig een beetje een vergelijkbaar robuust industrieel interieur. Leuk, maar niet echt origineel meer. Als je Gracy’s binnen loopt, is het alsof je op de set van ‘Happy Days’ bent beland. Voor degene die denken: ‘Happy Days? Waar heeft ze het over?’ American retro style. Ik krijg spontaan inspiratie voor een nieuw reisje. Geweldig! De radio draagt ook bij aan het sfeertje. Op de menukaart wordt kort verteld welke kooktechnieken worden toegepast. Toch leuk om enigszins te weten hoe je eten wordt klaargemaakt. Om te beginnen neem ik een Vanilla Milkshake. En wat een feestje! De milkshake wordt geserveerd met een sterretje en heeft discodip met een kersje on top. Ik voel mij als een kind, dat bij McDonald’s haar verjaardagsfeestje viert. Ik bestel een Miss Gracy en voeg er zelf jalapeno aan toe. Jeetje, wat is hij enorm! Daar gaan we. De burger is oké. Spicy door de jalapeno, maar goed van smaak. Het broodje is naar mijn mening wat te klef. Deze had van mij iets krokanter gemogen. Voor de milkshakes ga ik zeker nog eens terug! Je vindt Gracy’s aan de Mauritsstraat naast de Rotterdamse Schouwburg.

Burgertrut
Het trok mij al een tijdje aan. Die naam, Burgertrut. Het klinkt een beetje als de Rotterdamse girl next door. Ik liep er geregeld langs toen ze nog op de Meent zat en elke keer dacht ik: ‘leuk!’ Het zat er ook altijd vol. Inmiddels is ze verhuisd en woont ze aan de Hang, naast de Markthal (ik ben stiekem jaloers). Burgertrut heeft een huiselijke sfeer. Bij binnenkomst tref je twee antieke stoelen en een salontafel, waaraan je ouderwets bordspellen kunt spelen. Hoef je jezelf op die eerste date tenminste niet te vervelen. Kies één van de knusse tafeltjes achterin. Wat in eerste instantie een beetje oogt als een zaal, maar voelt alsof je bij oma aan de keukentafel zit. De specialiteiten zijn te vinden op de ‘special wall’. Ben je nou geen vleesliefhebber, dan geeft het menu je ook veel keus. Ze hebben zelfs een vegetarische kapsalon! Een burger is natuurlijk geen burger zonder een lekker stukje rund. Ik ga voor de Texas Cheese Massacre en ik neem er een homemade raspberry juice bij. De sap is wat zacht van smaak, maar goed tegen de dorst. De burger heeft daarentegen veel smaak en is goed gekruid. Ik houd ervan! Houd wat ruimte voor een toetje, want de homemade cheesecakes zijn niet voor niets erg geliefd.

Burgerij
Een goede vriendin tipte mij op de nieuwe burgertent aan de Botersloot, Burgerij. Burgerij heeft een liefde voor de burger, zowel die op je bord als jijzelf. Burgers voor burgers is dan ook hun slogan. Burgerij is ruim en heeft een stoer uiterlijk. De menukaart ligt als placemat al op de tafel, maar ik kijk eerst even rond. De vele lichtjes aan het plafond trekken mijn aandacht. Het heeft wat! De achterwand is groen door de plantjes, die uit de muur lijken te groeien. Leuk! Al snel word ik geholpen. Ik ga voor het gemak maar voor de Classico met frietjes en salade. Deze kun je apart als side dish bestellen, maar ook als menu. Op de kaart staan ook maaltijdsalades en Mexicaanse wraps. Leuk extraatje: bij de kassa is ‘Het Burgerijboek’ verkrijgbaar. Hierin staat beschreven hoe je thuis de ultieme hamburger kunt maken. De service is bij Burgerij erg snel, want voor ik het weet staat dat enorme bord voor mijn neus. Jezus, Simone! Hoe krijg je dat in hemelsnaam weg? Ik kijk er even naar en begin dan voorzichtig aan de frietjes. Vers, met schil. Toch maar een hap van de burger, want straks is daar geen plek meer voor. En die is lekker! Niks bijzonders, maar gewoon goed. Zonder al te veel poes pas, zoals een echte klassieker hoort te zijn. ‘Most likely the best burgers you will ever taste’, zoals de kaart van Burgerij zegt. Daar ben ik niet helemaal over uit, maar lekker was hij zeker!

Ellis Gourmet
Door HTSPT Rotterdam werd ik nieuwsgierig naar de huisgemaakte ijsthee van Ellis. Ellis Gourmet zit een beetje verstopt, op de hoek van het Groothandelsgebouw aan het Stationsplein, tegenover de Feyenoord Fanshop van het Centraal Station. Het hoge plafond geeft een ruimtelijk gevoel. Het interieur is stoer en de indeling speels. Zoek een plekje beneden of op de vide. De donkere muur is beschilderd met tekst, welke in het kort de geschiedenis verteld. De menukrant doet ook denken aan het verleden. De kaart is uitgebreid en telt 15 verschillende burgers. Van klassiekers en vegetarische tot aan de Ellis handmerk burgers. Ik ga voor een authentieke Classic. Misschien niet zo gewaagd maar hey! we weten in ieder geval dat hij goed is. Op aanraden van de serveerster nemen we er wat verse frietjes bij. Daarbij drinken we natuurlijk de zelfgemaakte ijsthee. De buurvrouw van het Centraal Station is een groot concurrent voor Lipton en Nestea. Wat is die lekker zeg! Zeker een aanrader. Terug naar de burgers! Ik kijk er even naar en vraag mijzelf af hoe ik dat ga eten. Dat bestek ernaast is volkomen overbodig. Alhoewel mijn gezelschap toch een poging waagt (wie eet er nou een hamburger met mes en vork?). De enige manier om dat lekkere broodje naar binnen te werken, is het met beide handen vast te pakken en je tanden er in te zetten. Bon appetit! De frietjes waren net even too much. De burger was btw net zo lekker als die ijsthee.

DSC_5040

Ter Marsch & Co
Dit bar-restaurant bestaat al sinds 1890, toen het haar deuren opende als winkel van de Fabriek van Verduurzaamde Vleeschwaren aan de Witte de Withstraat. Je begrijpt natuurlijk dat goed vlees voor Ter Marsch & Co nog steeds het uitgangspunt is. Ik had op meerdere plekken gelezen dat ze hier één van de beste burgers van de stad serveerde dus die moest ik proberen. Ter Marsch & Co is niet heel groot. Beneden staan wat hoge tafels voor twee personen en kun je aan de bar plaats nemen. Ook kun je gezellig knus in het raamkozijn zitten. Boven op de vide is meer plaats. Het restaurant heeft trouwens ook een terras. Het is er vaak druk en terecht! Op de menukaart zocht ik naar de beruchte burger. De Burgeresse is niet alleen de beste burger van Rotterdam, maar mag zich dit jaar met trots de beste burger van Nederland noemen. Nu was ik wel heel benieuwd. Na niet heel lang te hebben gewacht, kwam daar het bescheiden broodje hamburger geserveerd op een klein plankje met verpakpapier. WAUW! Dat ziet er smakelijk uit. Het water stond al in mijn mond. De korst van het heerlijk knapperige broodje brak lichtjes toen ik De Burgeresse in mijn handen nam. Perfectie! Het sap liep letterlijk de hamburger uit. Alles klopte. Over smaak valt niet te twisten. Maar het is tot nu toe de lekkerste burger die ik gegeten heb. HEAVENLY!

20150608_163043_LLS

Geef een antwoord