Brisbane en omgeving

Brisbane, de hoofdstand van de staat Queensland en de derde grootste stad van Australië. Vorig jaar nog werd het door Lonely Planet benoemd tot hipste stad van het land. Uit nieuwsgierigheid staat het dus op je verlanglijstje. Als stad is er uiteraard voor een ieder wel wat te beleven. Veel reizigers trekken vanaf hier langs de Oostkust richting Cairns of Sydney. Ik bezocht Brisbane om mijn familie te ontmoeten. En wat een week heb ik beleefd! Vanuit Brisbane kun je gemakkelijk de omgeving verkennen (mits je een auto hebt of een personal guide zoals ik). Om wat ideetjes op te doen, hier een aantal opties voor een onvergetelijke trip. 

South Bank Brisbane city center Australia

Brisbane City
Neem allereerst de ferry over de Brisbane River. Het is een goede manier voor een eerste kennismaking met de stad en brengt je gemakkelijk van a naar b. Bovendien kun je de Story Bridge van dichtbij bewonderen. Je kunt de brug ook beklimmen, als je durft. Aan de oever van de rivier vind je South Bank Parklands. Het park biedt vele activiteiten dus je kunt hier makkelijk een (halve) dag doorbrengen. Omdat Brisbane zelf geen strand heeft, hebben ze er hier eentje aangelegd, met prachtig uitzicht op de stad. Heerlijk als je even afkoeling zoekt, want in Brisbane is het voor Nederlandse begrippen bijna ALTIJD mooi weer. South Bank heeft verder een eigen ‘London Eye’, een cultureel centrum en vele restaurants en cafés, maar er staan ook barbecues voor publiekelijk gebruik. Je kunt er ook gewoon over de boulevard flaneren tussen het gemêleerde volk. Tip: in september vindt 3 weken lang het Brisbane Festival plaats. Dit is een internationaal kunst festival met diverse voorstellingen en exposities. Toen ik er was opende het festival en heb ik toevallig een lichtshowtje mee kunnen pikken. Leuk leuk leuk!
Vanaf Mount Coot-tha heb je trouwens prachtig uitzicht, leuk voor een kodak momentje.

The Sunshine Coast
Steve Irwin, bekend van de televisieserie The Crocodile Hunter. Wie kent hem niet? Ben je toevallig in de buurt van de Sunshine Coast, breng dan een bezoekje aan zijn dierentuin Australia Zoo. Blijdorp is er niks bij! Maak er kennis met de vele dieren. Niet alleen door naar de beesten te kijken vanachter het glas, maar door echt contact met ze te maken. Dus voer een olifant, aai wat kangoeroe’s en knuffel een koala. Je wordt opslag verliefd! De dierentuin draagt bij aan natuurbehoud middels ‘exciting education’. Een hoop spektakel terwijl je ook nog wat leert. Gegarandeerd een geslaagde dag. Maak je dagtrip compleet door een kijkje te nemen bij de Glass House Mountains. Er zijn verschillende wandelroutes die je door het landschap brengen, maar je kunt ook gewoon van het uitzicht genieten vanaf de parkeerplaats. Stop onderweg bij een fruitkraam langs de weg voor een heerlijke pineapple crush. The ultimate holiday feeling.

Glass House Mountains

Moreton Island
Moreton Island is het derde grootste zandeiland ter wereld. Fraser Island is de grootste. Net als Fraser heeft Moreton een scala aan activiteiten, een scheepswrak waar je kunt snorkelen en duiken, wandelroutes, meertjes, zandheuvels en mooie stranden. Wat heeft Moreton dan dat Fraser niet heeft? Je kunt hier wilde dolfijnen voeren! Het is misschien binnen een paar minuten voorbij, maar wat een GE-WEL-DI-GE ervaring! Er wordt verteld hoe het voeren van de dieren is ontstaan en hoe de dolfijnen al jaren lang iedere dag rond dezelfde tijd naar Moreton Island terugkeren. Hoe bijzonder! En verdomd, net na zonsondergang komen de dolfijnen één voor één aan zwemmen (in totaal 7). De dieren krijgen nooit de volledige dosis die zij nodig hebben, zodat zij in het wild moeten blijven jagen en niet volledig afhankelijk worden van de mens. Omdat het wilde beesten zijn, wordt verzocht de dolfijnen niet te aaien. Ze komen uit zichzelf zo dichtbij dat de kans groot is dat zij jou wel raken. Let wel op waar je loopt, want op de rauwe vis komen ook koraalhaaien af. Er wordt een foto van je gemaakt, maar deze kost je minimaal 20 dollar extra. Gelukkig is die ‘mental picture’ helemaal gratis.

Wild dolphins Moreton Island QLD

The Gold Coast
Misschien wel de meest populaire plaats van zuidoost Queensland. Dat is ook niet zo gek want het bruist er van het leven. Surfers Paradise doet de naam ook echt eer aan. Zeker als je het surfers type bent. No worries, de Gold Coast heeft meer in petto. Trek een dag uit om wat te (window) shoppen, te bar hoppen, te genieten van de zon of te leren surfen. Take in the beach life! Het grootste flatgebouw van Australië is er te vinden en geeft een fantastisch uitzicht. Zoiets als de Euromast, maar dan net even anders.

skyline Gold Coast QLD

Spot dolfijnen en walvissen op open zee! Ben je in Australië tijdens het juiste seizoen dan mag dit niet ontbreken op je bucketlist. Natuurlijk kun je dit ook elders doen, maar de kans is groot dat je ze langs de Gold Coast treft. Normaal komen walvissen in paren, maar tijdens mijn laatste dag downunder trof ik er maar liefst 5. Je weet van gekkigheid niet waar je kijken moet. Het blijken nieuwsgierige beesten, die als het ware op de boot afkomen en zich vervolgens flink beginnen uit te sloven. Ze zwemmen een tijdje met je mee, onder je boot door en springen zo nu en dan het water uit. Je moet geen last hebben van zeeziekte by the way.

Whale watching Gold Coast QLD

Meer van de rust? Zoek dan de Hinterlands op. Er zijn meerdere natuurparken, waar Tamborine Mountain er één van is. Er liggen hier wat kleine dorpjes en er lopen verschillende routes naar uitkijkpunten of watervallen. Ik heb de Tamborine Skywalk gedaan. Het is een mooie route om een stukje van het regenwoud te zien, maar misschien wat minder mooi met hoogtevrees. Een gedeelte van de route loopt namelijk hoog langs de boomtoppen, over een steiger waarbij je letterlijk in de afgrond kijkt. HELP! Ik was al halverwege toen m’n beentjes een beetje begonnen te trillen dus niet naar beneden kijken en gewoon doorlopen, zo snel mogelijk. Het jammere is, dat ik daarmee wel een stukje van de flora en fauna heb gemist. Wel leuk voor als je een natuurliefhebber bent en geen last hebt van hoogtes.

Natuurlijk valt er nog veel meer te zien en te doen. Ik kijk er naar uit om jullie daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.

Met dank aan The Fairman Family. -X-

Geef een antwoord