Overwin je angsten en ontdek het noorden

Toen ik 2 jaar geleden besloot af te reizen naar Australië, moest ik een keuze maken. Melbourne of Darwin? Allebei was helaas geen optie aangezien ik maar 3 weken weg ging. Op advies van anderen (you know who you are) koos ik voor het meest uiterste puntje van het Northern Territory. Ik ben blij dat ik voor Darwin ben gegaan, want man wat was ik onder de indruk. Niet zo zeer van die gezellige knusse stad, maar van die adembenemende omgeving! So thanks, voor het advies! Wie downunder gaat mag het hoge noorden, met misschien wel één van de mooiste natuurparken, zeker niet overslaan. 

Darwin, vernoemd naar Charles himself, is net als Alice Springs een goed vertrekpunt om de omgeving te verkennen. Al heeft Darwin zelf ook best wel wat te bieden. Trek daarom dan ook minimaal een dag (of 2) uit om de sfeer van deze multiculturele stad te proeven. Vooral ’s avonds komt Darwin tot leven. Op Mitchell Street is er altijd wel leven in de brouwerij. Je vindt hier vele restaurants, bars en clubs. Wil je van het tropische weer genieten dan zijn de Swimming Lagoons the place to be. Zonder je druk te hoeven maken over de gevaren van de wilde natuur. Wel zo fijn! Darwin Waterfront heeft meer te bieden. Op Stokes Hill Wharf kun je namelijk een hapje en een drankje doen aan de haven. Het is er sowieso super gezellig! Ben je een adrenaline junkie en niet bang om af en toe een risico te nemen, leg dan ‘gerust’ je handdoekje neer op Mindil Beach. Vergeet echter niet dat er in dit gebied zoutwaterkrokodillen leven. Waar op Bondi nog weleens een haai langs de kust wordt gespot, is het hier niet geheel ongewoon een hongerige krokodil te treffen. Bij zonsondergang is Mindil Beach trouwens wel echt een bezoekje waard! Vooral op donderdag en zondag, tijdens de lokale markt, erg geliefd. Helaas heb ik de Mindil Beach Market destijds gemist, maar ik hoop tijdens mijn komende trip deze wel te kunnen meepikken.

Sunset Mindle Beach Darwin NT Australia

Kakadu National Park is DE reden om het noorden van Australië te bezoeken. Dit bijzondere gebied is ongeveer even groot als de helft van Nederland en kent een combinatie van natuur en cultuur. Het park behoort namelijk tot de Aboriginals en kent dus naast een uitgebreide flora en fauna ook één van de oudste rotskunst ter wereld. Ik boekte via KAKADU DREAMS een 2 daagse tour vanuit Darwin. Dit is een goede manier om met een klein groepje (8 andere reizigers incl. gids) de omgeving te verkennen. Maar 2 dagen betekent wel een nacht in een tent midden in de bush. Kamperen, ik? Als citygirl en muts van de bovenste plank stapte ik hiermee wel ver uit mijn comfortzone, maar dat mocht de pret niet bederven. En dat deed het ook niet! Oké, het heeft misschien wat struggles, liters zweet en mentale kracht met zich meegebracht, maar geloof mij. It is all worth it! Ja, ook als je waarde hecht aan hygiëne, schone nagels en lippenstift. Laat het alsjeblieft geen belemmering zijn. Zet je verstand even op nul en gaan met die banaan. Misschien zijn je Jimmy Choo’s niet zo’n goed idee. Het is namelijk wel handig als je goed te voet bent, want je moet nogal een parcours afleggen om op sommige plekken te komen.

KAKADU DREAMS brengt je vanuit Darwin naar de Adeleide River, waar je opzoek gaat naar de minder geliefde zoutwaterkrokodil die uit het water springt voor een lekker stukje vlees. Levensgevaarlijke, maar prachtige beesten. Er gaan ook dagtours vanuit Darwin. Doen! Je bezoekt ze in het wild, wat naar mijn mening een geweldige ervaring is. Na veel getreuzel heb ik hier toch ook nog even een slang vastgehouden. Die heldhaftige daad was zo weer voorbij toen de slang besloot met zijn tong mijn lichaam te raken. Maar hey: YOLO!

Aangekomen in Kakadu bezoek je de termietenheuvels. De gids vertelt je over deze kleine insecten, maar eerlijk gezegd is mij maar één ding bijgebleven. De gids stopte er eentje in zijn mond en zei: ‘smaakt een beetje naar peper.’ Mijn haren gingen rechtovereind staan, maar inderdaad het smaakt naar zwarte peper. Dus als je ooit in een tropisch gebied gaat kamperen: de termiet geeft smaak aan je stukje vlees 😉

Je gids neemt je verder mee naar Nourlangie Rock en vertelt je over de Dreamtime mythologie. Nourlangie Rock kent 20 duizend jaar oude rotskunst en geschiedenis. Als je geluk hebt, beklim je één van de rotsen in de buurt waarbij je 180 graden over het park kunt kijken. Neem een momentje om van het prachtige uitzicht te genieten. Voordat je richting camp site gaat, stop je voor zonsondergang bij Yellow Waters Billabong. Misschien denk je ‘al die zonsondergangen, gaat dat niet vervelen?’ Nee! Deze was toch weer net iets anders.

Pink sunset Yellow Water Kakadu NT Australia

In het donker kom je aan bij je verblijfplaats voor de nacht. Ik begon al iets zenuwachtiger te worden, maar zodra je de auto uitstapt en omhoog kijkt, is het gegarandeerd verdwenen. WAUW! Alsof je letterlijk in de ruimte bent. Helemaal als blijkt dat je vanuit je tent op je veel te dunne matrasje die sterrenhemel ook nog kunt zien. Zorg wel dat je tent dicht blijft, zodat je zeker weet dat je alleen slaapt en niet met één of ander giftig eng uitziend beest, dat je tentje misschien ook wel gezellig vindt. Sluit de dag op ’the Australian way’ af bij het kampvuur met een heerlijke selfmade maaltijd, een drankje en de didgeridoo. Even vergeet je dat je nog op je slippertjes met je handdoek en je zaklamp naar de douche moet wandelen. Oh well, we survived!

Veel te vroeg begint de dag weer. Voordat je terug keert naar Darwin ga je per boot richting Twin Falls. Het tochtje naar deze waterval heeft iets bijzonders. Of het nou de vele verhalen zijn of gewoon weg de natuur die iets bij je losmaakt, ik werd er in ieder geval weer stil van. Ook in het droge seizoen wanneer er niet veel water valt, is dit een mooie plek. Alleen al door die enorme rotsmuren die mij, met mijn 1.51 meter, nog kleiner laten voelen. Na enige tijd in het witte zand te hebben gezeten, begint de laatste en moeilijkste tocht van allen. Om bij Jim Jim Falls te komen, moet je een kilometer lang over aardig wat rotsstenen klimmen. Met zonnig weer en een temperatuur van 32 graden, vraagt dat wel wat conditie. Hoogtevrees blijkt overigens niet echt handig te zijn. Ah fijn, ik heb het gehaald en gelukkig kun je aan het eind van de rit een duik in het water nemen. Alhoewel je erop wordt gewezen dat in dit park krokodillen leven, is zwemmen bij Jim Jim Falls wel toegestaan.

Kakadu is een absolute must! Niet alleen door de schoonheid van de natuur of de interessante geschiedenis en cultuur, maar juist door die onvergetelijke ervaring. Het staat op de to-do-list voor mijn komende trip. Ik zal dan de andere kant van het park bezoeken. Ik ben benieuwd wat dat voor mij in petto heeft. Ik weet in ieder geval wat mij (ongeveer) te wachten staat.

Life is either a daring adventure or nothing at all.

4 Replies to “Overwin je angsten en ontdek het noorden”

  1. Wat weer met verve geschreven.
    Heb het met veel interesse gelezen.

  2. Dave Cosaert zegt: Beantwoorden

    Wat een spannend verhaal. Ik krijg meteen zo’n gevoel van: Ik wil ook!! En superfoto’s!

    1. Leuk!! 🙂 Dankjewel! Ik kan ook echt niet wachten tot ik weer mag!

Geef een antwoord