10 daagse trip langs de kust van WA

Sunset Exmouth WA

Wie het westen van Australië wilt verkennen, begint al snel in Perth. Dit is de enige echte stad in WA (zoals de locals West Australië noemen). Maar wat nou als je alleen reist en/of niet genoeg tijd hebt. Het is zonde om alleen in Perth te blijven en verder niks te zien. Niet getreurd! De 10 daagse westkust & Karijini tour van Western Xposure is een goede optie. 

In 10 dagen zie je de meeste high lights, die de kust ten noorden van Perth te bieden heeft. Western Xposure vertrekt met minimaal 2 en maximaal 21 personen. Hierdoor heb je genoeg ruimte om er ook echt van te genieten. Wij waren met een groep van 8. Super leuk! Dat geluk moet je wel hebben, dat het klikt. Uiteraard kan dat een trip maken of breken, maar geloof mij. De omgeving is bijzonder genoeg, dat mocht je niet matchen met je medereizigers, het nog steeds dubbel en dwars waard is. Onze groep bestond toevallig uit 8 dames en de tourguide. 4 jonge meiden en 4 dames van iets oudere leeftijd. Natuurlijk reken ik mijzelf tot de eerste categorie. Het hoogtepunt van de trip is zonder twijfel Karijini National Park, maar daarover lees je hier meer.

Western Xposure 10 day tour WA

Wanneer je tijdens het juiste seizoen reist, stop je onderweg een aantal keer om de wildflowers te bewonderen. Dit seizoen blijkt uitzonderlijk kleurrijk te zijn. Leuk om de vruchten en bloemen die groeien te proberen. Ja bloemen ruiken niet alleen, maar sommige smaken ook nog eens heerlijk zoet. Het seizoen loopt van juni tot december. Verder kom je onderweg ook geregeld lokale beesten tegen. Het maakt de soms wat lange rit minder vermoeiend. Het enige minpunt van de trip is het kamperen. Sommige mensen houden ervan, maar ik zal dat echt nooit begrijpen. Wat een verschikking! Je ervaart de Australische Outback wel op z’n best. Comfortabel is naar mijn mening toch anders. Maar man: wat een fantastisch mooi land!

1. Pinnacles, Sand Dunes & Pink Lake
De eerste stop die je maakt is Nambung National Park, niet ver buiten Perth. Hier vind je de Pinnacle Desert, waar spitse klaksteen ‘pilaren’ uit het woestijn landschap steken. De Pinnacles hebben zich miljoenen jaren geleden uit schelpen gevormd, toen het zand zich nog op de zeebodem bevond. Verder kom je langs sand dunes, hoge zandheuvels. Leuk, maar vergeet vooral je board niet. Ik kan je vertellen van een zandheuvel afglijden is dikke pret! Als je geluk hebt, heb je nog tijd om een kijkje te nemen bij Pink Lake. De algen in het water geven pigment af, waardoor het water een roze gloed krijgt (heb ik mij laten vertellen). Toch even wat anders dan dat blauwalg.

Pink Lake WA

2. Kalbarri
Haal de volgende ochtend een koffie bij Jake’s Point en wandel over het strand. De woeste zee maakt de plek ook erg geliefd bij surfers. Daarna breng je een bezoek aan Kalbarri National Park, één van de vele mooie natuurparken die WA rijk is. Wat Kalbarri bijzonder maakt, is het adembenemende landschap. De Murchison River, die zich tussen de rood met wit gestreepte rotswanden baant en  de wildflowers zorgen voor een kleurrijk contrast. De populairste attracties zijn Nature’s Window en Z-bend Lookout. Ik snap waarom!

3. Shark Bay
Het World Heritage Shark Bay is niet voor niets een trekpleister. Het heeft, voor het in verhouding kleine gebied, enorm veel bijzondere plekken. Shell Beach is er één van. Een strand van zo’n 1 kilometer breed en 10 meter dik bestaande uit, jawel, schelpen! Als ze er zin in hebben, kun je ’s ochtends op Monky Mia wilde dolfijnen voeren. Verder vind je in Shark Bay het meest aantal stromatolieten. De watte? Nou, geloof het of niet, dankzij deze levende wezens kennen wij het leven, zoals we dat vandaag de dag kennen. Het zijn de oudste levende organisme op aarde. Best wel indrukwekkend. We hebben ook nog 2 levens gered. Plus ik kan de thorny devil van mijn lijstje strepen. Wat een super cute beest is dat!

4. Coral Coast
Bij elke trip horen ook een paar onbezorgde dagen. Geen betere plek dan Coral Bay om te genieten van de prachtige kustlijn van West Australië. Enjoying the beach life! Dat doe je natuurlijk het beste IN het water. Het rif hier is vooral bruin gekleurd en een stuk kleiner dan het Great Barrier Reef. Even raakte ik lichtelijk in paniek toen ik direct omringd werd door het actieve leven onder water, maar alles went. In Ningaloo Reef heb ik nog even met mijn jeugdheld Michelangelo gezwommen. Ik denk dat ik nu wel mentaal klaar ben voor mijn snorkeltrip over het rif der riffen. Verder kennis gemaakt met het ‘glampen’ in Exmouth. Dat noemen ze luxe kamperen. Ik weet niet, maar ik heb toch een andere definitie van glamour. Er was in ieder geval wel warm water, een toilet die doortrekt en elektriciteit. Kon ik ook nog mijn haar föhnen.

5. PilRoc Retreat
Als je dan toch door West Australië reist, neem dan de tijd om een bezoek te brengen aan PilRoc Retreat en help Dave en Gail een handje met het geweldige werk dat zij doen. Zij vangen wilde dieren (met name kangoeroes) op, die om wat voor reden dan ook (tijdelijk) niet zelfstandig in het wild kunnen overleven. Dit doen zij zichtbaar met veel liefde. Het zijn bijzonder aardige en gastvrije mensen. Het was voor mij niet alleen erg leerzaam, maar ook een onvergetelijke ervaring. Deze afsluiter zit niet standaard in de 10 daagse trip. Hadden wij even mazzel!

– Glamping Princess

Geef een antwoord